Chybí vám energie, cítíte únavu, jste bez nálady? To se na vás jen „podepisuje“ příchod jara. Co s tím? Nadopujte se zeleninou a ovocem!
A nejlépe z našich zdrojů, které jsou pro nás přirozené, máme je na dosah ruky, takže se místní zelenina a ovoce nemusí přepravovat na velké vzdálenosti.
Překonejte mýty
Zeptáte-li se někoho, jaké jídlo ho napadne, když slyší slova „zdravá strava“, možná začne jmenovat pomeranče, citrony, kiwi. Přitom jablka, mrkev, zelí, ředkvičky, květák nebo brokolice jsou úžasnými zdroji vlákniny, antioxidantů, vody a minerálů. Mnoho lidí tvrdí, že by jedli rádi více ovoce i zeleniny, včetně té tuzemské, ale že se obávají její zamořenosti škodlivými chemikáliemi. A tepelně upravenou zeleninu si nedají, protože se domnívají, že po uvaření už neobsahuje příliš zdraví prospěšných látek.
Upravená zelenina
„Není pravda, že mražená, vařená nebo dušená zelenina či ovoce už neobsahují žádné cenné látky. Například vláknina se vlivem tepelné úpravy téměř vůbec nemění. Ztrácí se však obsah některých vitamínů. Citlivý je zvláště vitamín C. Mnoho dalších vitamínů a antioxidantů v pokrmu zůstane. I kdybyste tedy varem zničili polovinu cenných látek, stále jich zůstává tolik, že pokrm můžete bez obav označit za velmi zdravý. Dokonce existují látky, jejichž využitelnost tepelným zpracováním roste, což například platí pro vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E a K. Pokud potraviny s jejich obsahem kuchyňsky zpracujete s použitím jakéhokoliv tuku, vstřebá se jich do organismu mnohem více,“ vysvětluje nutriční terapeutka Blanka Sekerová.
Na čem si pochutnat
Co tedy jíst, abyste měli pestrý zeleninový a ovocný jídelníček? „Dejte si jablka, hrušky, zavařené kompoty, sušené švestky a meruňky, ze zeleniny kromě brambor myslete na mrkev, celer, petržel, ředkev, řepu, ale i na růžičkovou kapustu, pórek, kedlubny nebo třeba zelí. Významným zdrojem vitamínu C i K je totiž právě zelí, které si můžete dopřát rovněž kysané,“ doporučuje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Nemáte sklep?
A tudíž ani zásoby doma vypěstované zeleniny nebo ovoce? Nevadí, spolehněte se na u nás vypěstované produkty. Kupte si kysané zelí (zkuste pro změnu červené), ovocné a zeleninové šťávy, díky kterým v tomto období získáte dostatek výživných látek.
Připravila: Věra Hájková