Vrbová kůra je sice více hořká a vývar se polyká hůř než pilulka, ale jako u každého přírodního léčení má mnoho výhod – oproti práškům kůra nemá nežádoucí účinky a nezatěžuje organismus takovým způsobem jako léky.
Příprava odvaru: na 0,25 l vody použijeme 1 lžičku sušené kůry. Necháme ji vařit 5-10 minut, necháme mírně zchládnout a přecedíme. Odvar nepijeme naráz, ale po lžících v průběhu dne, asi lžíci za dvě hodiny.
Pro vnější použití připravíme odvar silnější a také jej necháme déle vařit.
Pozor, pokud jste alergičtí nebo špatně snášíte kyselinu acetylsalicylovou (tedy aspirin, acypyrin), je pravděpodobné, že se to bude týkat i vrbové kůry. Také není vhodné její podávání v těhotenství a lidem trpícím sníženou srážlivostí krve nebo žaludečními vředy.
Vrba je při používání daleko méně dráždivá než léky, méně dráždí žaludeční sliznici a bývá dobře snášena. Při jejím užívání je ku prospěchu zvýšit dávky přijímaného vitaminu C.
Na kůru se vydáváme zjara, v březnu a dubnu. Loupeme ji z 2-3 roky starých větví – aby šla dobře dolů, můžeme ji naklepat. Pruhy kůry sušíme co nejrychleji teplotou do 60 oC, můžeme i na slunci.
Skladujeme na suchém místě v plátěných nebo jutových sáčcích. Pro snazší manipulaci a vyluhování ji můžeme i nadrtit na prášek.
Autor: www.pestovani.in
Foto: SXC
12. 10. 2018
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...