Zelená lékárna

Přírodní recepty na nachlazení: co vám spolehlivě pomůže!

Sbírání lístečků

Možná jste právě teď zdraví jako řepa, možná však už bojujete s projevy nachlazení. A ne poprvé. Kromě pilulek a návštěvy lékařů přidejte také domácí medikamenty. Nabízíme vám ty, které se už dávno osvědčily.

Naše doporučení zní: vsaďte na zázvor, cibuli a také tymián.

 

Zázvorová jistota

Tento „medikament“ je ověřený nikoli léty, ale mnoha staletími. Zázvor podporuje imunitní systém, pročišťuje organismus, a když jste nachlazení, pomůže už jen tím, že vás prohřeje a uleví při dýchacích potížích. Náš tip: Denně si dejte dva až tři šálky zázvorového čaje. Je to tak akorát, aby se vám tento kořen chuťově nezprotivil, a současně abyste se za několik dnů dočkali žádoucího efektu.

Na jeden šálek o obsahu asi 250 ml postačí zázvor o objemu 1 nastrouhané kávové lžičky. Zázvor zalijte vařící vodou, nechte asi 5 minu luhovat (čím déle, tím intenzivnější chuť vás čeká). Pak přeceďte, přidejte citronovou šťávu a až čaj trochu vychladne, také lžičku medu.

 

Tymiánový zázrak

Kouzelná bylinka zvaná tymián se považuje za přírodní antibiotikum, slibuje antiseptické a dezinfekční účinky, ulevuje při zánětech horních cest dýchacích i projevech astmatu. I proto se stala základem domácího sirupu. Až si ho uvaříte, jistě nám dáte za pravdu, že jde o zdraví, které chutná. Velkým i malým.

Jak si tedy sirup vyrobit? Smíchejte přibližně 300 ml vody, 10 g tymiánu a 200 g cukru, povařte asi 15 minut. Konzistenci si můžete upravit přidáním většího množství vody, každému vyhovuje trochu něco jiného. A kdy sirup používat? Funguje jako přírodní „tlumič“ nepříjemného kašle, usnadňuje odkašlávání. Autorka tohoto článku ho přidává do zázvorového čaje, právě místo medu.

 

Cibule na kašel

Zdá se vám to jako protimluv – cibule a sladkost? Kdepak. Pokud ji nasladko ještě neznáte, můžete náš tip hned vyzkoušet. Oloupejte světlou cibuli a nakrájejte ji na tenké proužky. Do sklenice střídavě ukládejte asi půl centimetrovou vrstvu cibule, prosypte ji cukrem, přidejte další vrstvu cibule, cukr… Sklenici odložte na několik hodin stranou a pak z ní můžete používat buď samotnou šťávu, anebo šťávu společně s cibulí – právě jako pamlsek. Cibule díky cukru ztratí svou typickou chuť a věřte nebo ne, v této podobě ji sní i děti. Sladkou cibuli doporučujeme konzumovat zejména na vlhký kašel, když potřebujete svoje průdušky zbavit hlenů.


Text: Marcela Škardová
Foto: iStock
23. 10. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků