Zelená lékárna

O překyselení organismu a lvím podílu na vzniku rakoviny

Sbírání lístečků

Žijeme v moderní době, plné vyspělých technických a technologických inovací. Máme dostatek potravy, vody i léků.

Avšak, na rozdíl od našich předků, jsme o leccos ochuzeni. Z vědeckých testů je dokázáno, že téměř veškeré potraviny ztratily za několik desetiletí až desítky procent minerálních látek či vitamínů. Uspěchaná doba plná stresu, agresivity a náladovosti je daní za komfort, v němž žijeme. To vše má za následek stav, kterému se říká překyselení organismu. Přestože se to nezdá, tak ono překyselení organismu je prvním krokem ke vzniku závažných onemocnění, včetně cévních chorob, cukrovky nebo rakoviny.

O pH neboli indikátoru zásaditosti či kyselosti jsme už jistě něco slyšeli, například ve školních lavicích. Tento indikátor nám na stupnici od 0 do 14 ukazuje, zda jsou látky zásadotvorné nebo kyselé. Obecně bychom mohli říci, že má-li roztok hodnotu nad číslem 7, jedná se o látku zásaditou. Naopak hodnoty pod úrovní sedmi jsou kyselé.

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování taktéž vyvážené vnitřní prostředí, a proto není divu, že lidská krev dosahuje také určité pH hodnoty. Konkrétně jde o rozmezí od 7,35 do 7,45 pH, tedy mírně zásadité prostředí. Jakákoliv nerovnováha a změna těchto hodnot vede k poškození našeho těla. Aby lidské tělo udrželo tyto stálé hodnoty, musí potřebné enzymy, živiny, vitamíny či minerály vynaložit na tuto činnost. V dalších částech našeho těla poté potřebné látky chybějí, díky čemuž se stáváme náchylnějšími a zranitelnějšími. Právě přílišné kyselé prostředí je jedním z hlavních důvodů, proč přetěžujeme naše tělo.


Při překyselení organismu dochází ke zhoršování našeho zdravotního stavu

Co je to vlastně překyselení? pH faktor je určující nejenom pro lidskou krev, ale i pro naši vnitřní rovnováhu. Vyrovnaný stav kyselých a zásadotvorných látek má na naše tělo blahodárné účinky. Naopak při překyselení dochází ke zhoršování našeho zdravotního stavu, včetně degenerativních změn a vzniku rakoviny. Prvotními příznaky překyselení organismu jsou únava, přecitlivělost, náladovost, kožní a žaludeční problémy, bolesti kloubů či nejrůznější záněty. Dlouhodobé překyselení organismu má za následek například cukrovku, artritidu, neplodnost, osteoporózu nebo rakovinu. Překyselení našeho těla má navíc další negativní efekt. Díky tomu, že se lidské tělo snaží neutralizovat kyseliny, dochází k velkým energetickým ztrátám a úbytku životně důležitých látek, například vápníku, hořčíku, sodíku či draslíku. Přestože tak lidské tělo vyřeší aktuální problém s překyselením organismu, vzniknou mu další problémy, například v podobě vzniku osteoporózy nebo únavy svalů či kostí.

Vyléčit překyselení organismu je přitom poměrně jednoduché. Musíme však vycházet z toho, co ono překyselení způsobuje. Hlavními faktory, které za překyselením stojí, jsou nesprávná životospráva, stres a duševní vypětí i špatné dýchání. Kombinace přejídání, špatné stravy i stravovacích návyků je hlavním důvodem, proč mnoho lidí trpí překyselením organismu. Udává se, že podíl 4 : 1 ve prospěch zásadotvorných potravin vede ke zlepšení našeho zdravotního stavu. Lépe řečeno, měli bychom se vyvarovat masných výrobků, tučných jídel, kouření, alkoholu, cukru, bílé mouce atd.

Zásadotvorná je naopak téměř veškerá zelenina, zelený čaj, zelené potraviny, mořské řasy a sinice, avokádo, citrón, grapefruit, lněná a dýňová semena, fazole, pohanka, sója, čočka, špalda, probiotické kultury, ale i například chilli, pepř, zázvor, kari nebo skořice. Například tzv. zelené potraviny neboli chlorella, spirulina a mladý ječmen jsou ideálním doplňkem při problémech s překyselením organismu. Mimo to bychom se měli také vyvarovat stresových situací, nahromaděným vnitřním problémům či zlobě. Naopak se doporučuje prodloužení spánku nebo zlepšení našeho dýchání.


Překyselený organismus tvoří ideální podhoubí pro vznik rakoviny

Velké množství kyselin v našem těle vede k nevyhnutelným změnám našeho organismu. Zásadotvorné minerály nejsou schopny dlouhodobě bojovat s překyseleným tělem. Nezřídka kdy se stane, že se u nás začnou projevovat nejrůznější zánětlivá onemocnění, problémy s játry, ledvinami a v neposlední řadě i řada nádorových onemocnění. Rakovina je onemocnění, při němž se nekontrolovaně množí určité skupiny buněk. Léčba probíhá pomocí chemoterapie, radioterapie nebo chirurgickou léčbou. Objevují se ale také moderní postupy, třeba genová terapie či biologická léčba. Alternativou a doplňkovou léčbou však může být i tzv. Gersonova terapie neboli speciální výživa s kompletním detoxikačním programem. Právě Gersonovu terapii můžeme využít, chceme-li nastartovat náš organismus, ale i jako podpůrnou a doplňkovou léčbu při nádorových onemocněních. Jde vlastně o kompletní detoxikační program, skládající se z konzumace vegetariánských pokrmů, čerstvých lisovaných šťáv, kávových klystýrů a přírodních doplňků. Díky neuvěřitelnému množství vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek dochází k znovunastartování našeho organismu, přičemž nejprve se obnovuje činnost našich jater, jakožto hlavního detoxikačního orgánu. Následně přichází zlepšení našeho imunitního systému, regenerace vnitřních orgánů a obnova poškozených tkání.

Prevencí proti překyselenému organismu je tedy vyvážená a pestrá zelená strava, s dostatečným množstvím zásadotvorných potravin. Zároveň bychom měli dbát na své psychické zdraví, na kvalitu našeho spánku a na správné dýchání. Mnohé studie prokazují, že právě pozitivní nálada má blahodárný vliv na naše zdraví. Kombinací těchto zásad se zbavíme překyseleného organismu a naše tělo uvedeme do zdravé rovnováhy.

KP
Foto:iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků