Medvědí česnek – detoxikace a vitaminová bomba po zimě

Medvědí česnek – detoxikace a vitaminová bomba po zimě
Česnek medvědí (Alllium ursinum)najdeme na jaře v mnohých lesích. Jeho kožnaté listy se podobají listům konvalinek. Má typickou štiplavou chuť a vůni. Vzhledem ke svému vysokému obsahu léčivých silic, vitaminů a dalších látek je po dlouhé zimě, chuté na čerstvou zeleninu i ovoce, skutečně nedocenitelný.

Léčivé účinky

Účinnou látkou medvědího česneku je silice obsažená v celé rostlině, která působí jako přírodní antibiotikum. Tělu je však česnek prospěšný také celou řadou vitaminů, enzymů a minerálů, které blahodárně působí na celý organismus.


Dávkování:

Medvědí česnek jíme převážně syrový, hlavně jako lahodnou kořeninovou zeleninu. Pokud používáme tinkturu, bere se obvykle 20 kapek 3x denně. Lze užívat i dlouhodobě.
Není vhodné užívat medvědí česnek, pokud trpíte alergií na allicin – látku obsaženou v klasickém česneku, protože i medvědí česnek způsobuje podobné reakce. Kojící ženy by se měly jeho užívání také spíše vyhnout – medvědí česnek pomáhá tělo detoxikovat a očišťovat, škodlivé látky se však při vyplavování z těla dostávají i do mateřského mléka.

Využití v kuchyni

Čerstvý medvědí česnek je vítaným zpestřením kuchyně. Hodí se na chleba s máslem, do pomazánek, polévek, k bramborovým jídlům, k ochucení rizota či špenátu, případně spařenými česnekovými listy můžeme špenát zcela nahradit. Výborný je ochucený olej nebo pesto vyrobené z této bylinky.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Z medvědího česneku sbíráme hlavně listy, je však možné použít i květy a cibulky. Sběrem cibulek však ničíme celé rostliny, proto je lepší se spokojit s nadzemními částmi, jejichž sběr je i snazší.


Nevýhodou medvědího česneku je jeho sezónnost – raší v průběhu března a listy i květy zůstávají na rostlině zhruba do poloviny května, poté odumírají a rostlina se zatahuje do cibule. Sbírat česnek je tedy možné jen v tomto období a nedá se sušit.


Sušením listy pozbývají léčivé účinky, chuť i aroma. Čerstvé listy přitom vydrží pouze několik dní, maximálně týden ve sklence s vodou nebo ve vlhkém hadříku v lednici. Uchovat medvědí česnek delší dobu je možné pouze zamražením nakrájených listů, naložením do oleje nebo výrobou tinktury.

Autor: www.pestovani.in
Foto: SXC
8. 3. 2019