Zelená lékárna

Jak nám prospějí jablka

Sbírání lístečků

Máte rádi naše tradiční ovoce, jen vám připadá obyčejné? Ale i jablka v sobě skrývají prospěšné látky.

Jak nám prospěje

Podle fytoterapeuta (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavla Váni obsahuje jablko nejvíce užitečných látek ve slupce: vitamín C, železo, hořčík, draslík, karoten, vlákninu a nenasycené mastné kyseliny. Zhruba třetinu jablíčka tvoří pektin, který například přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a krevního tuku, v plodech lze najít i třísloviny léčící záněty sliznic střev. Zmiňovaný draslík přispívá ke správné funkci ledvin, posiluje činnost svalů a je důležitý i při přenosu nervových vzruchů. Jablko ovšem nabízí i další tělu prospěšné složky včetně vápníku, který tělo nejlépe využije, když se podává společně s vitamínem C a hořčíkem. A právě tyto tři složky nabízejí jablka ve vhodném poměru.

Jablka dokážou podpořit imunitu, srdce, krevní oběh a cévy. Dříve si lidé kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení a zánětech žaludku a střev.

Čaj z jablečných slupek

Můžete ho pít jen pro osvěžení, jinak podle Pavla Váni prospívá při zvýšeném vylučování kyseliny močové. Přelijte 10 g čerstvých nebo sušených jablečných slupek 200 ml vroucí vody, nechte několik minut vyluhovat a sceďte. Pijte 2 až 3 šálky denně.

Jablečný sirup

Nakrájejte 1 kg jablek na čtvrtky, uvařte doměkka v 1 l vody a pak vymačkejte šťávu. Přidejte několik kostek cukru nebo lžičku medu a vařte na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla, Pavel Váňa, Eminent 2006
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků