Zelená lékárna

Artyčok: prospívá játrům i žlučníku

Sbírání lístečků

Víte, že lidé jedli artyčoky už ve starověku? Inspirujte se dávnou dobou a pochutnejte si na zelenině, která je nejen lahodná, ale i zdraví prospěšná.

Artyčoky mají velice zajímavou chuť a také málo kalorií, což ocení jak labužníci, tak věční hlídači hmotnosti.

Komu prospěje

Artyčokům se daří v teplejších oblastech. V kuchyni využíváme vlastně poupě této rostliny, pro zdraví se používají nejčastěji listy, jež se sbírají v květnu, červenci a srpnu.

Podle webu www.healthline.com patří artyčoky mezi jeden z nejlepších přírodních prostředků na játra a žlučník. Zvyšuje tvorbu žluči i její vylučování, přispívá k detoxikaci jater a následnému vylučování škodlivin z těla. Obecně platí, že podporuje metabolismus a zlepšuje trávení. Také se může užívat jako doplněk při cukrovce, snižuje hladinu krevního cukru. Dobře poslouží i při léčbě kožních problémů v důsledku alergií (například ekzémů), dále při revmatismu, astmatu a podobně. Hlavní látkou je hořčina cynarin, dále artyčok obsahuje flavonoidy, sliz, organické kyseliny, vitamíny A a B a jiné složky.

Zkuste nejen odvar

Listy se dají vařit, asi po dobu 2 minut, následně je sceďte a pijte několikrát denně, jako čaj. Pouze v případě, že máte potíže s ledvinami, byste měli na artyčokový odvar zapomenout. Šikovné je přidat i jiné byliny a zesílit tak celkové působení, vyzkoušejte například spojení s řepíkem, jablečníkem, tymiánem, třezalkou, řebříčkem, dobromyslí, případně i s meduňkou.

Jako přírodní pomoc poslouží známý hořko-sladký likér Cynar, který kromě artyčoku obsahuje rovněž řadu bylin. V Itálii jej lidé používají jako aperitiv, do kterého přidají třeba plátek pomeranče. Nebo si kupte artyčokovou tinkturu či kapsle.

Kořen a víno

Zajímavé působení slibuje kořen artyčoku a víno, který je známý už od dob Matthioliho. Jak na to? 80 g čerstvého kořene zalijte 1 litrem červeného vína a nechte přejít varem. Pak nádobu uložte na chladnější místo (nikoliv však do ledničky, to už by byla přliš velká zima). Po dobu asi 2 týdnů užívejte 3x denně polévkovou lžíci odvaru, následuje dvoutýdenní přestávka, a po ní opět dvoutýdenní užívaní. Tato kůra se doporučuje pro odstranění tělesného pachu.

Mini koupele

Bylinář Jan Veverka užíval spojení artyčokového kořene s bílým vínem. Anebo zmiňoval koupele rukou a nohou v odvaru z celé rostliny, a to obden. Koupele by měly trvat asi čtvrt hodiny.

V kuchyni

Artyčoky vám můžou přijít vhod syrové, naložené i tepelně upravené. Zkontrolujte si, zda jsou čerstvé, tedy mají pevné, nikoliv seschlé listy. Čerstvost poznáte i doma, ale to už bude pozdě. Když snadno odlomíte stonek, je to dobré znamení, pokud ho budete muset uříznout, zelenina už má něco za sebou.

Začátečníky určitě překvapí, že se nedá zpracovat celá růžice. Zbavte ji opravdu všech svrchních listů, pečlivě seřízněte zbytek stonku, odřízněte ještě asi jednu třetiny celé růžice a pak vyřízněte střed. Zůstane vám přibližně polovina toho, co jste koupili.

Snadnou přípravu nabízí vaření v páře, nebo klasicky ve vodě, přidejte jen citrónovou šťávu, případně trochu octa, a sůl. Uvařené jen lehce pokapejte olivovým olejem (není nutné) a otrhávejte jednotlivé listy, které namáčejte do předem připravených dresingů. Další variantu nabízejí zapékané artyčoky, nejen se zeleninou, kombinují se také s těstovinami a rovněž můžou posloužit jako příloha k masům.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_2, www.webmd.com/diet/health-benefits-artichokes
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků