Anýz na kašel i trávení

Anýz na kašel i trávení
Mnoho koření používáme v kuchyni natolik běžně, že už příliš nevnímáme jeho další přidanou hodnotu - pozitivní účinky na zdraví. Jak si v tomto směru stojí anýz?

Aromatická bylina anýz (bedrník anýz) má sladce kořeněnou chuť, díky níž se zdá být předurčená pro přípravu sladkostí a likérů. Vypěstovat si ji můžete sami, chce to jen dobře propustnou půdu a slunečné stanoviště; anýz patří do skupiny teplomilných rostlin. K léčivým účelům se využívají plody, které budete sbírat v létě.


Co obsahuje

I tato rostlina obsahuje určité množství bílkovin, cukru, tuku, vlákniny a samozřejmě vody. Ale také minerální látky, například draslík, vápník fosfor a jiné, a rovněž vitamíny (A, řady B, C, kyselinu listovou...). Dále si připomeňme například omega 6 mastné kyseliny, které přispívají k eliminaci kožních problémů, či silice.


Jak vám může prospět

Anýz slibuje širokospektrální působení. Kromě jiného jde o antiseptické účinky, uvolňuje hleny a usnadňuje jejich vykašlávání, čistí dýchací cesty, ulevuje při chřipkách a nachlazení. Výsledný efekt je navíc podpořený antibiotickými vlastnostmi byliny. Výrazná je rovněž jeho pomoc v případě trávicích potíží, protože podporuje vylučování žluči, díky tomu urychluje trávení, dále zvyšuje chuť k jídlu, odstraňuje plynatost a uvolňuje křeče. Pro tyto účely ho lze rovněž kombinovat s fenyklem.


Pro malé i velké

 

Uvařte si čaj

Anýz se dá užívat ve formě doplňků z takzvané zelené lékárny, jinak doma se často sází na čaje. Příprava je snadná. Plody rozemelte a na 1 šálek použijte 1 až 2 čajové lžičky. Zalijte vroucí vodou, nechte luhovat asi 10 až 15 minut, sceďte a pijte. Nebo použijte odvar (podrcený anýz vařte asi 10 minut). Denně zkonzumujte maximálně tři šálky.

 

Do zásoby

Pokud budete anýz pěstovat na zahrádce, můžete si usušené plody uchovat delší čas. V dobře uzavřené lahvičce, na suchém a tmavém místě, kde není příliš vysoká teplota. Měly by vám vydržet minimálně rok, tedy do další sklizně.


Něco na chuť

V kuchyni se často používá při přípravě sladkostí (včetně kompotů), ale pokud jste si oblíbili exotikou vonící pokrmy, anýz přidejte také do masitých jídel á la Čína nebo Indie. Zajímavou chuť dodá rovněž řepě nebo červenému zelí, nebojte se ho spojit ani s houbami.


Připravila: Marcela
Foto: iStock
26. 1. 2016