Wellness

Zdravé vaření: pomůže parní hrnec i sous-vide

Sbírání lístečků

Jak to udělat, abyste si připravili zdravé a chutné pokrmy? Vybrat si můžete z celé řady pomocníků, s nimiž hravě zvládnete přípravu raw stravy nebo si uvaříte zdravé a chutné menu v páře nebo ve vakuu.

Jak na raw stravu

V poslední době zažívá boom syrová nebo-li raw strava. Tento druh přípravy jídel se doporučuje například při odlehčení jídelníčku. „Raw strava je založená na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, přičemž teplota při přípravě pokrmů nemá překročit 42°C. Kromě odšťavňovačů a mixérů na ovoce a zeleninu vám poslouží i sušičky na ovoce, jejichž stupeň sušení lze nastavit od 35 °C,“ říká výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.

Vaříme v páře

Jde o jeden z nejšetrnějších způsobů tepelné úpravy potravin, které si díky vaření v páře uchovají všechny hodnotné látky, jež by se jinak, při klasickém vaření, uvolnily do vody. Parní hrnce zvládnou zeleninu, maso, ryby, rýži, vajíčka. Tepelná úprava veškerých surovin probíhá ve varném prostoru tak, že jimi proniká pára. Potraviny nepřicházejí do kontaktu s vařící vodou a nepotřebují ani tuky, rovněž se obejdete i bez soli,“ dodává Ivana Bednářová BA.

Parní hrnce se skládají ze základny a dvou nebo tří nádob, takže v nich připravíte i kompletní menu. Ovládají se manuálně či digitálně. Některé parní hrnce jsou vybavené zásobníkem na vodu, který umí vytvořit dokonalou páru během několika sekund. Celý proces spočívá v tom, že se ohřívá pouze malé množství vody a pára vzniká několikanásobně rychleji a ve velkém množství. To šetří nejenom váš čas, ale i samotnou přípravu pokrmů.

Sous-vide

Sous-vide je způsob pomalé tepelné úpravy potravin. Název pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Potraviny se připravují ve vzduchotěsném obalu ve vodní lázni a při konstantní teplotě, nejčastěji v rozmezí 55 až 65 °C. „Vodní lázeň zajistí, že voda potravinu obklopuje ze všech stran, dochází ke stejnoměrnému ohřívání a nestane se, že by byla z každé strany jinak hotová. A co je důležité – díky sous-vide se zachovají přirozené chutě surovin i jejich výživové složky,“ vysvětluje Ivana Bednářová BA.

Pro přípravu pokrmů metodou sous-vide je třeba použít vakuovací přístroj a vakuový hrnec. Pokud budete zpracovávat maso, doporučuje se ho po vyjmutí z lázně dokončit – krátce a rychle opéct na pánvi či grilu,a by získalo pěknou kůrčičku. Ale není to nutné, ostatně vyzkoušejte si to sami.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: výživová poradkyně Ivana Bednářová BA, anovaculinary.com/pages/what-is-sous-vide
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků