Wellness

Pšenice: jak nám prospěje tvrdá pšenice, špalda a další druhy

Sbírání lístečků

Obiloviny by měly tvořit základ našeho jídelníčku. Vyznáte se v nich? A víte, jak je správně připravit?

Během posledních několika desetiletí se nicméně tento pojem většinou zúžil na pšeničnou mouku a výrobky z ní, s čímž souvisí nejen rostoucí počet lidí, kteří mají vrozenou/získanou intoleraci pšeničné bílkoviny – lepku, ale také právě rostoucí počet lidí s nadváhnou.

Následující přehled a návody na přípravu jsou inspirací pro zdravý jídelníček. Důležité je naplnit jeden ze základních pilířů zdravého jídelníčku a tím je pestrost.

Tvrdá pšenice

Triticum durum – uvádím i latinské označení, protože právě to může být jediným vodítkem na obalu potravin, abyste zjistili, z jakého druhy byly vyrobeny. Je to druh pšenice, který se používá zejména v Itálii na výrobu těstovin. Opět velmi starý druh – vyskytovala se již v Egyptě, Řecku na Blízkém východě, velmi je rozšířena právě v celém středozemí. Podle webu webmd.com má vyšší obsah proteinů než běžná pšenice a nižší glikemický index. Mouka a krupice z tvrdé pšenice se jmenuje semolina. Proto se také někdy používá označení semolinové těstoviny. Ty se připravují dle instrukcí na obalu obvykle 7 minut varu ale dente, kdy nejsou zcela měkké, ale při skousnutí vnímáme pevnější jádro těstoviny.

Kuskus

Je maličkou těstovinou vyrobenou ze semoliny. Příprava je velmi snadná – odsypeme dávku, propláchneme vodou, dáme do misky a zalijeme horkou vodou. Jak vodu přiléváme, mícháme kuskus vidličkou. Pak ho necháme chvilku odstát, aby pohltil všechnu vodu.

Pšenice špalda

Je prastarý druh pšenice, který je vyjímečný jak svým složením, tak i jemnou ořechovou chutí. Podle webu medicalnewstoday.com obsahuje vyšší podíl bílkovin než běžná pšenice. Dá se koupit jednak v podobě mouky pro přípravu domácího pečiva, tak krupice – pro zahušťování polévek i na kaši. Pokud chceme uvařit celá zrna, doporučuji pšenici přebrat, propláchnout a namočit ve vodě v poměru 1:2 na nejméně 2 hodiny. Vaříme pak se špetkou soli zhruba 1,5 hodiny nebo cca 40 minut v tlakovém hrnci.

Pšeničný bulgur

Pšeničný bulgur je také špalda, ale drcená a obroušená. Připravuje se jako rýže. Příprava je rychlá. Pšeničný bulgur je zajímavý jako příloha, ale používá se i do salátů a dušených zelenin.

Autor: poradce pro výživu Radka Krejčová

Zdroj informací: www.webmd.com/diet/are-there-health-benefits-of-durum-wheat, www.medicalnewstoday.com/articles/323659, enduraining.com
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků