Wellness

Jak strava ovlivňuje bolesti hlavy

Sbírání lístečků

Změna počasí, náročné životní období, hormonální výkyvy. Důvodů, proč nás pobolívá hlava, je nespočetně. Jde-li však o dočasné období, nikoliv o lékařem stanovenou chorobu, pak si do jisté míry můžete pomoci sami. Například vhodně zvolenou stravou.

Ale jak rozpoznat, zda se právě za našimi bolestmi neskrývá nemoc? Někdy je může vyvolat například špatná činnost ledvin, spojují se rovněž s některými alergiemi a samostatnou kapitolu pak představuje známá migréna, jež se hlásí také zvracením, poruchami vidění či citlivostí na světlo.

Nejprve zkuste lékaře

Statistiky prokazují, že k bolestem hlavy jsou náchylnější ženy. Proto je dobré zjistit, co se za nimi skrývá. Pokud však absolvujete potřebná vyšetření a příčinu neodhalí ani lékař, zamyslete, zda nezačít u sebe. Třeba tím, že pozměníte svůj jídelníček.

Vsaďte na hořčík

Tento prvek uvolňuje stažené cévy a tlumí bolesti, proto byste ho měli přijímat v hojném množství. A co ještě? Zkuste také vápník, který kromě jiného snižuje napětí ve svalech, rovněž zinek, pro posílení imunity, a přidejte i vitamín E. O něm se uvádí, že neutralizuje volné radikály a právě některé bolesti hlavy s nimi úzce souvisí.

Co jíst při bolestech hlavy

Obecně se doporučuje konzumovat více čerstvé zeleniny, prospívají také obiloviny, některé oříšky (zkuste mandle) a semínka. Do svého jídelníčku častěji zařazujte i opomíjené ryby, které jen krátce opečte na másle a dochuťte bylinkami, nikoliv solí. Pokud hodně spěcháte, kupte si plátky lososa marinované ve vlastní šťávě.

Čemu se raději vyhnout

Příliš mnoho živočišných tuků nesvědčí nikomu, i kdyby byl zdravý jako řepa. Zvažte, zda jich nekonzumujete zbytečně mnoho; čím méně jich bude, tím lépe ovlivníte bolesti hlavy. Sledujte svoje tělo a chvíle nepohody, pak poměrně snadno odhalíte suroviny, které vám nedělají dobře. Určitě však zapomeňte na potraviny s glutamátem sodným, výrazně omezte solení a vůbec produkty, které sůl obsahují.

Pozor na síru

Lidem s bolestí hlavy nemusí svědčit ani průmyslově sušené ovoce, jelikož se nedá vyloučit, že se v něm nacházejí sloučeniny síry. Ovšem stejně tak někomu vadí uzené výrobky, mléčné produkty, tolik oblíbené čokoláda, určité druhy ořechů či třeba i čerstvé pečivo, jemuž se tak těžko odolává.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Co nám chybí, když, Jarmila Madžuková, Start 2011
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků