Wellness

Strašák „éčka“

Sbírání lístečků

O emulgátorech, které jsou v dnešní době běžně obsažené v potravinách, se toho v posledních 10 letech napsalo opravdu mnoho. Zajišťují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a velmi často slouží jako levnější náhražky za originální složky potravy, a tak se není čemu divit, že jsou výrobci tolik oblíbené.

Pojďme se nyní společně podívat především na ty nejhorší zástupce, kterým bychom se měli vyhýbat, a zároveň i na ty nevinné, za jejichž kódy se skrývají většinou vitaminy či našemu tělu vlastní a potřebné aminokyseliny (základní stavební složky bílkovin).


Neškodná „éčka“

  • E 306 – E 309

Používá se v potravinách obsahující rostlinné a živočišné tuky, sýrech, polévkách a podobně.

  • E 163, E 162

Skupiny přírodních barviv, které se používají především v nápojích, mléčných výrobcích a zmrzlinách.

  •  E 140

Přírodní zelené barvivo. Podporuje hojení ran.

  • E 150

Karamel, barvivo nápojů.

  • E 160a

Přírodní oranžové barvivo, část se v těle mění na vitamín A.

  • E 410

Stabilizátor ve zmrzlinách a mléčných výrobcích (avšak ve větším množství způsobuje zažívací problémy).

  • E 100

Přírodní žluté barvivo získané z kurkumy.

  • E 300

Kyselina askorbová = vitamín C, zvětšuje objem pečiva. Ve větším množství může vyvolat průjmy a nevolnost.

  • E 270

Kyselina mléčná, působí jako ochrana potravin před houbami. Pozor – malé děti ji nejsou schopny zpracovat.

  • E 948

Kyslík, který má funkci balícího plynu.

  • E 322

Lecitin = látka tělu vlastní, zlepšuje funkci mozku. Často obsažen v čokoládách.

  • E 161b

 

Žluté barvivo, chrání před vznikem rakoviny plic a zlepšuje zrak (polévky, zmrzliny, mléčné výrobky a jiné).

  • E 160d

Červené barvivo z rajčat, snižuje riziko rakoviny prostaty.

  • E 290

Oxid uhličitý – může za šumivý efekt nápojů, kypřící látka v pečivu a hnací plyn ve sprejích. Zesiluje účinek alkoholu.

  • E 160c

Přírodní červené barvivo, můžeme jej nalézt v koření.

  • E 440

Pektiny použité jako stabilizátory v ovocných výrobcích. Mohou vyvolávat zažívací problémy.


 


Potraviny pro děti

Často obsahují nejedno éčko. Důvod je jasný – výrobci chtějí docílit výrazné chuti a lákavého vzhledu, který dítě na první pohled zaujme. A proto, pokud jste rodiči, pozorně sledujte složení potravin, které svým dětem, často na základě okouzlení reklamou, kupujete. Typickým příkladem nezdravých potravin jsou například jogurty či snídaňové cereálie, svačinky pro děti, které jsou plné cukru, barviv a mnohdy i nezdravých tuků. Zakoupení takového výrobku dětem v dobrém úmyslu se Vám bohužel může vymstít. Přídatné látky v potravině obsažené mohou být jedním ze spouštěcích mechanismů alergií, astmatu či hyperaktivity.

Všechny emulgátory musely projít testováním. Kvůli možné toxicitě byly stanoveny hranice maximálního požití emulgátoru. Avšak musíme brát v potaz fakt, že téměř neexistuje potravina, kde by nějaký emulgátor nebyl přítomen. Dalším negativem věci je, že účinky (míra působení) emulgátorů se během dne sčítá a někdy i násobí. Jak tedy můžeme spočíst celkový obsah jednotlivých emulgátorů v našich tělech? Potraviny jsou jen jedním ze způsobů, kterým tělo zatěžujeme. Pokud k tomu ještě přičteme výfukové plyny z ulic a působení mobilních telefonů či televizorů, je „vymalováno“!

Někteří z nás sledují, jestli je ve složení potraviny obsažen jakýkoli kód začínající písmenem E, pokud ano, zásadně tuto potravinu nekupují. Co když ale výrobce daný emulgátor vypsal slovy bez použití nám dobře známého kódu?

TIP: Pokud naleznete ve složení ingredienci, které nerozumíte, potravinu raději nekupujte.


Nejvíce škodlivá „éčka“

  • E102 – Tartrazin

Potravinářská žluť 4. Způsobuje alergie, dětskou hyperaktivitu, migrénu (hořčice, některé žluté nápoje).

  • E104 – Chylionová žluť

Potravinářská žluť 13. Způsobuje alergie, kopřivku (pudingy, hořčice, někdy i některé čokoládové tyčinky, energetické nápoje a jiné).

  • E110 – Žluť SY

Potravinářská žluť 4. Způsobuje alergie (sladkosti, instantní polévky).

  • E122, E129, E124

Potravinářská barviva. Způsobují alergie, dětskou hyperaktivita (sladkosti a jiné výrobky s jahodovou příchutí).

  • E132 – Indigotin

Potravinářská modř 1. Způsobují alergie, žaludeční nevolnosti, vyšší krevní tlak, kožní vyrážky (sladkosti, žvýkačky).

  • E133 – Brilantní modř

Potravinářská modř 1. Možné riziko vzniku rakoviny, dětská hyperaktivita (sladkosti).

  • E210 – Kyselina benzoová. Způsobuje kopřivku (omáčky a kečupy).
  • E250 – Dusitan sodný

Někteří odborníci u něj zvažují možnost rizika vzniku rakoviny, vyrážky a migrén (uzeniny a masové konzervy).

  • E621 – Glutaman sodný

Způsobuje žaludeční nevolnost a alergie (polotovary, sojové omáčky, mražené výrobky a další).

  • E951 – Aspartam

Způsobuje žaludeční alergie, vyrážky, způsobuje výkyvy nálad (light potraviny a nápoje, vitaminové preparáty, ovocné zavařeniny a konzervy).

  • E952 – Cyklamáty

Někteří odborníci u něj zvažují možnost rizika vzniku rakoviny (light potraviny a nápoje, vitaminové preparáty).


Emulgátorům s číslem kódu vyšším jak 900 se obecně doporučuje vyhýbat.

Z výčtu těch nehorších emulgátorů jasně vyplývá, že pokud z vašeho jídelníčku a z jídelníčku vašich dětí vyřadíte sladkosti, sladké nápoje, nízkotučné a nízkokalorické výrobky, polotovary, potraviny s dlouhou trvanlivostí a ty, které nápadně „hrají“ barvami, eliminujete tak automaticky většinu těch nejškodlivějších látek, které v potravinách můžete běžně najít. Při tomto způsobu nakupování si už ani nemusíte nijak dopodrobna pročítat složení jednotlivých výrobků.

Text: Bc. Renata Křivohlavá, Vedoucí výživové poradny, Elixír Studio, www.elixirstudio.cz

Foto: istock
28. 4. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků