Strašák "éčka"

Strašák "éčka"
O emulgátorech, které jsou v dnešní době běžně obsažené v potravinách, se toho v posledních 10 letech napsalo opravdu mnoho. Zajišťují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a velmi často slouží jako levnější náhražky za originální složky potravy, a tak se není čemu divit, že jsou výrobci tolik oblíbené.

Pojďme se nyní společně podívat především na ty nejhorší zástupce, kterým bychom se měli vyhýbat, a zároveň i na ty nevinné, za jejichž kódy se skrývají většinou vitaminy či našemu tělu vlastní a potřebné aminokyseliny (základní stavební složky bílkovin).


Neškodná „éčka“

Používá se v potravinách obsahující rostlinné a živočišné tuky, sýrech, polévkách a podobně.

Skupiny přírodních barviv, které se používají především v nápojích, mléčných výrobcích a zmrzlinách.

Přírodní zelené barvivo. Podporuje hojení ran.

Karamel, barvivo nápojů.

Přírodní oranžové barvivo, část se v těle mění na vitamín A.

Stabilizátor ve zmrzlinách a mléčných výrobcích (avšak ve větším množství způsobuje zažívací problémy).

Přírodní žluté barvivo získané z kurkumy.

Kyselina askorbová = vitamín C, zvětšuje objem pečiva. Ve větším množství může vyvolat průjmy a nevolnost.

Kyselina mléčná, působí jako ochrana potravin před houbami. Pozor – malé děti ji nejsou schopny zpracovat.

Kyslík, který má funkci balícího plynu.

Lecitin = látka tělu vlastní, zlepšuje funkci mozku. Často obsažen v čokoládách.

 

Žluté barvivo, chrání před vznikem rakoviny plic a zlepšuje zrak (polévky, zmrzliny, mléčné výrobky a jiné).

Červené barvivo z rajčat, snižuje riziko rakoviny prostaty.

Oxid uhličitý – může za šumivý efekt nápojů, kypřící látka v pečivu a hnací plyn ve sprejích. Zesiluje účinek alkoholu.

Přírodní červené barvivo, můžeme jej nalézt v koření.

Pektiny použité jako stabilizátory v ovocných výrobcích. Mohou vyvolávat zažívací problémy.


 


Potraviny pro děti

Často obsahují nejedno éčko. Důvod je jasný - výrobci chtějí docílit výrazné chuti a lákavého vzhledu, který dítě na první pohled zaujme. A proto, pokud jste rodiči, pozorně sledujte složení potravin, které svým dětem, často na základě okouzlení reklamou, kupujete. Typickým příkladem nezdravých potravin jsou například jogurty či snídaňové cereálie, svačinky pro děti, které jsou plné cukru, barviv a mnohdy i nezdravých tuků. Zakoupení takového výrobku dětem v dobrém úmyslu se Vám bohužel může vymstít. Přídatné látky v potravině obsažené mohou být jedním ze spouštěcích mechanismů alergií, astmatu či hyperaktivity.

Všechny emulgátory musely projít testováním. Kvůli možné toxicitě byly stanoveny hranice maximálního požití emulgátoru. Avšak musíme brát v potaz fakt, že téměř neexistuje potravina, kde by nějaký emulgátor nebyl přítomen. Dalším negativem věci je, že účinky (míra působení) emulgátorů se během dne sčítá a někdy i násobí. Jak tedy můžeme spočíst celkový obsah jednotlivých emulgátorů v našich tělech? Potraviny jsou jen jedním ze způsobů, kterým tělo zatěžujeme. Pokud k tomu ještě přičteme výfukové plyny z ulic a působení mobilních telefonů či televizorů, je „vymalováno“!

Někteří z nás sledují, jestli je ve složení potraviny obsažen jakýkoli kód začínající písmenem E, pokud ano, zásadně tuto potravinu nekupují. Co když ale výrobce daný emulgátor vypsal slovy bez použití nám dobře známého kódu?

TIP: Pokud naleznete ve složení ingredienci, které nerozumíte, potravinu raději nekupujte.


Nejvíce škodlivá „éčka“

Potravinářská žluť 4. Způsobuje alergie, dětskou hyperaktivitu, migrénu (hořčice, některé žluté nápoje).

Potravinářská žluť 13. Způsobuje alergie, kopřivku (pudingy, hořčice, někdy i některé čokoládové tyčinky, energetické nápoje a jiné).

Potravinářská žluť 4. Způsobuje alergie (sladkosti, instantní polévky).

Potravinářská barviva. Způsobují alergie, dětskou hyperaktivita (sladkosti a jiné výrobky s jahodovou příchutí).

Potravinářská modř 1. Způsobují alergie, žaludeční nevolnosti, vyšší krevní tlak, kožní vyrážky (sladkosti, žvýkačky).

Potravinářská modř 1. Možné riziko vzniku rakoviny, dětská hyperaktivita (sladkosti).

Někteří odborníci u něj zvažují možnost rizika vzniku rakoviny, vyrážky a migrén (uzeniny a masové konzervy).

Způsobuje žaludeční nevolnost a alergie (polotovary, sojové omáčky, mražené výrobky a další).

Způsobuje žaludeční alergie, vyrážky, způsobuje výkyvy nálad (light potraviny a nápoje, vitaminové preparáty, ovocné zavařeniny a konzervy).

Někteří odborníci u něj zvažují možnost rizika vzniku rakoviny (light potraviny a nápoje, vitaminové preparáty).


Emulgátorům s číslem kódu vyšším jak 900 se obecně doporučuje vyhýbat.

Z výčtu těch nehorších emulgátorů jasně vyplývá, že pokud z vašeho jídelníčku a z jídelníčku vašich dětí vyřadíte sladkosti, sladké nápoje, nízkotučné a nízkokalorické výrobky, polotovary, potraviny s dlouhou trvanlivostí a ty, které nápadně „hrají“ barvami, eliminujete tak automaticky většinu těch nejškodlivějších látek, které v potravinách můžete běžně najít. Při tomto způsobu nakupování si už ani nemusíte nijak dopodrobna pročítat složení jednotlivých výrobků.

Text: Bc. Renata Křivohlavá, Vedoucí výživové poradny, Elixír Studio, www.elixirstudio.cz

Foto: istock
16. 5. 2016