Wellness

Štiplavé kvarteto pro vaše zdraví

Sbírání lístečků

„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti,“ říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.

Existují rostliny, které dokážou rozpohybovat stagnující funkce a orgány, ohřívají je, ochlazují nebo tonizují. A podle toho také chutnají. Zvláštní kategorii tvoří rostliny se štiplavou chutí. Tato skupina rostlin stimuluje potní žlázy k pocení, aktivuje krevní oběh, oživuje cirkulaci krve a podporuje funkci vnitřních orgánů.


Česnek

I přes charakteristický, často nepříjemný zápach je odjakživa oblíbený. Patří mezi nejúčinnější (nejen lidová) přírodní léčiva. Ve starověku i ve středověku byl česnek prakticky jediným desinfekčním prostředkem při infekčních chorobách. Česnek obsahuje téměř čtyři sta různých léčivých a lidskému organismu prospěšných složek: „Samotný česnek nepůsobí tak účinně jako česneková tinktura – silný extrakt, který do minuty zabije viry i bakterie, se na rozdíl od syrového česneku mnohem lépe vstřebává a nepůsobí žaludeční těžkosti. Hodnota allicinu a sirných sloučenin obsažených v tinktuře dosahuje až sedmi set násobku oproti ostatním formám,“ vysvětluje odbornice. Ovšem zrazuje od receptů na přípravu česnekových tinktur, kapek a past a doporučuje volit hotové přípravky od autorizovaných firem. Nejvhodnější je podle jejích slov tinktura Allivictus z kvalitního českého česneku: „Jako první pomoc při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin se nejvíce osvědčuje tinktura ve formě spreje. Nejenže zvyšuje pocení, ale také zlepšuje odkašlávání, takže je vhodným doplňkem léčby onemocnění horních cest dýchacích, jako je chronický zánět průdušek či katar horních cest dýchacích.“ Při klasickém vnitřním užívání kapky zvyšují obranyschopnost organismu, normalizují vysoký tlak, ředí krev a chrání před kardiovaskulárními a civilizačními chorobami. Česnek v této formě má intenzivní regenerační a antioxidační schopnosti: „Pomáhá při dlouhotrvajících problémech v gynekologii i urologii. Ve formě speciální česnekové tinktury určené k vaginální aplikaci z těla odstraňuje nepříjemné gynekologické záněty, zejména pak zabraňuje přemnožení kandidy,“ říká Venuše Studničková a připomíná i vnější použití česneku: „Díky silným antibakteriálním, virucidním a znecitlivujícím účinkům usnadňuje hojení. Hodí se jako první pomoc při bodnutí hmyzem, pomáhá odstraňovat moluska, bradavice, afty a opary. Pokud například trpíte recidivami oparů, už při prvních příznacích na postižené místo několikrát denně aplikujte tinkturu. Výsledek bude překvapivý.“
 

Cibule

Patří mezi zeleniny s největší spotřebou na obyvatele. Šťavnatá cibule s ovocně sladkou a štiplavou chutí má křupavou texturu, která je po uvaření vláčná a její štiplavost ustupuje. Charakteristickou chuť i aroma jí propůjčují sirné složky, a stejně jako u česneku allicin. Jeho antibiotické účinky se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy: „Cibule rozpouští hustý hlen a působí zároveň expektoračně, tedy ulehčuje vykašlávání. Mezi nejznámější lidové recepty patří šťáva z nakrájené cibule a cukru nebo medu, dále též cibulový čaj. Takové nápoje usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu,“ říká bylinkářka, a připomíná další důležitou složku cibule: flavonoidy. „Zlepšují krevní oběh, chrání před tvorbou krevních sraženin a stimulují srdeční činnost. Cibule také podporuje činnost jater a slinivky břišní, napomáhá dobrému trávení, upravuje střevní mikroflóru a ovlivňuje příznivě i činnost štítné žlázy.“ Cibule je podle jejích slov také zdrojem vitamínů a životně důležitých minerálů, které podporují imunitní systém. Jako oblíbený léčebný prostředek se používá i zevně: přiložením čerstvé cibule na místo bodnutí či štípnutí hmyzem zabráníte vzniku nepříjemných otoků a svědění.
 

Paprika

Paprika obsahuje zdraví prospěšný kapsaicin. Tato látka bez chuti a bez zápachu se nenachází v žádných jiných rostlinách, ani jinde v přírodě. Kapsaicin vyvolává pocit pálení ve všech tkáních, se kterými přijde do kontaktu. Navíc neztrácí účinek časem, vařením ani mražením. Nejvíce ho obsahují chilli papričky – plody exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech. Jejich chuť se měří pomocí tzv. Scovilleho stupnice ve Scovilleho jednotkách štiplavosti, které odpovídají množství přítomného kapsaicinu. Podle ní je nejštiplavější paprička Bhut Jolokia. „Kapsaicin nejenže podporuje trávení a zlepšuje krevní obraz, ale také celkově prohřívá. Používá se proto i do náplastí na bolesti páteře a do mastí na bolesti pohybového aparátu,“ připomíná fytoložka.
 

Zázvor

Má výraznou pryskyřičnou vůni a jeho chuť je lehce štiplavá. Není známý jen využitím v gastronomii, ale i svými blahodárnými účinky na lidské tělo. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle, nebo pít jako čaj – především při nachlazení: „Do šálku dejte dvě polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechte odstát pět až deset minut a podle chuti přislaďte medem. Za lahůdku se považuje sladký kandovaný, ostře chutnající zázvor. Vyrábí se z něj i velmi chutný a účinný zázvorový sirup.“ Zázvor obsahuje ze 2 % silici ostrou látku gingerol. Díky této složce aktivuje oběhový systém a snižuje hladinu cholesterolu. Vedle toho stimuluje tvorbu trávicích šťáv, a tak dokáže potlačit nepříjemné stavy, jako jsou pálení žáhy, nadýmání či plynatost. Podle řady odborníků není vhodný pro děti do dvou let a vyhnout by se mu měli dlouhodobě nemocní, například diabetici. I u zázvoru totiž platí, všeho s mírou. Není bez zajímavosti, že extrakt ze zázvoru pomáhá i pohybovému aparátu. Mírní bolest a záněty při artritidě a je součástí prohřívacích emulzí se zklidňujícím efektem na potíže s krční páteří (ústřely, omezení hybnosti, dlouhodobé strnulé postavení, bolesti, zvýšené napětí, tendence k prochlazení). Ne náhodou je název těchto emulzí odvozen od anglického effective (účinný). Jejich základ tvoří konopný olej v kombinaci se třemi „F“: extraktem ze zázvoru, skořice a borovice. Díky vzájemně se posilujícímu účinku těchto látek se emulze po nanesení na postižené partie rychle a dobře vstřebávají, dlouhodobě zklidňují a mají i protizánětlivý efekt.
 

VÍTE, ŽE

Vědci rozeznávají tři typy jazyka? Jazyk, který je k chutím téměř necitlivý; jazyk, který vnímá chuť v běžné intenzitě; a jazyk, který vnímá chuť ve zvýšené intenzitě. Rozdíl spočívá v počtu chuťových pohárků na čtvereční centimetr. Jazyk výjimečné chuti má čtyři sta pohárků, zatímco jazyk chutě nerozlišující, asi kolem jednoho sta. Kdo trpí depresemi, mívá narušené vnímání chutí. Jídlo mu připadá nechutné, zdá se mu nemastné neslané, dokonce nemusí vůbec pociťovat hlad.


Chutě prozrazují stav vašich orgánů.

  • Hořkým potravinám a nápojům dáte přednost v akutních stádiích infekčních chorob a také v případě, že váš organismus potřebuje detoxikaci. Hořká chuť má totiž čistící schopnosti, ředí krev a pozitivně ovlivňuje i činnost srdce.
  • Sladkému dáte přednost ve stresových situacích nebo při stavech vyčerpání, když vám chybí energie.
  • Štiplavé chutě vás lákají, když potřebujete mobilizovat funkci žlučníku, jater, střev a plic.
  • Kyselá chuť podporuje metabolismus, povzbuzuje trávicí procesy a činnost jater. Častá chuť na kyselé potraviny může být také projevem poruchy funkce slinivky břišní.
  • Přepadá vás často chuť na slané? Může to vypovídat o narušené funkci ledvin a močových cest. Jste-li nachlazení, sůl vám pomůže odstraňovat hleny.

 

Připravila: Zuzana
Foto: iStock
18. 11. 2020

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků