Víte, že obecně sníme zhruba o polovinu méně ryb, než je evropský průměr a při porovnání se světem je to ještě méně (jde asi o jednu čtvrtinu průměrné spotřeby)? Napravit tuto situaci přitom můžete docela snadno.
Podle Prof. Ing. Jany Dostálové a Mgr. Tamary Starnovské z Fóra zdravé výživy najdete hned celou řadu důvodů, proč zvýšit konzumaci ryb.
Při nákupu čerstvé ryby zkontrolujte, zda má růžové žábry, lesklé oči s průhlednou rohovkou, pevné a pružné svalstvo, lesklé šupiny a maso na řezu růžové a suché. Pokud ryba lekla, vidíte křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Zkaženou rybu poznáte raz dva, podle typického zápachu, ale také zapadlých očí, zašedlých žáber, šupin bez lesku nebo vydutého břicha.
Nemáte v okolí rybářství ani jinou možnost nákupu čerstvých ryb? Pak se nebojte ani těch mražených. Obecně by měly obsahovat maximálně 5 procent přidané vody, glazované ryby i více (glazování chrání před vysoušením chladem). Na co pozor? Mražené ryby s větším množstvím ledové tříště nechte v obchodě – zřejmě během dopravy nebo skladování došlo k rozmražení a to není zdravé. Stejně tak doma rybu nerozmrazujte; z mrazáku ji dejte do chladničky a nechte ji odpočinout.
O rybách se toho říká hodně, například že v nich jsou těžké kovy a další toxické látky. Podle odbornic opravdu některé ryby obsahují přírodní silně toxické složky, například muréna nebo čtyřzubec (fugu), ale ty nenajdete v běžných obchodech. Také ryby ulovené u ústí velkých řek, kam se dostávají městské splašky, nebo říční ryby některých oblastí jihovýchodní Asie, můžou obsahovat toxické složky (například rtuť) a patogenní mikroorganizmy. Na našem trhu se však nezávadnost ryb kontroluje Státní veterinární zprávou, jejich konzumace se tedy nemusíme obávat.
Jíst ryby se dá i jinak, výrobků je celá řada. Může jít o ryby uzené, sušené, marinované v nálevu, rybí konzervy, saláty… Jejich výživové hodnoty jsou velmi různorodé a závisí jak na použitých surovinách, tak na způsobu konzumace. Pokud je přidaná marináda, zvyšuje se ve většině případů energetická hodnota, některým úpravám předchází i nasolení. U rybích výrobků je tedy dobré všímat si kromě složení i tabulky nutričních hodnot, zejména energetické a obsahu tuku.
Připravila: red s využitím zdroje Fórum zdravé výživy
Foto: sxc
12. 6. 2019
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...