Wellness

Proč by mělo být ovoce a zelenina součástí naší každodenní stravy?

Sbírání lístečků

Ne každý ví, že vyšší příjem zeleniny a ovoce vede k nižšímu riziku výskytu například nádorových onemocnění nebo kardiovaskulárních onemocnění. Kolik ovoce a zeleniny by měla obsahovat naše každodenní strava? Jak toto množství naplnit a čím?

Na tyto a další otázky jsme se dnes zeptali RNDr. Pavla Suchánka, nutričního specialisty.


Kolik ovoce a zeleniny by měl obsahovat náš každodenní jídelníček?

Správný jídelníček by měl každý den obsahovat mimo jiné nejméně 400 gramů, správněji 500 gramů ovoce a zeleniny rozdělených do pěti porcí, v rámci prevence nádorových onemocnění se doporučuje konzumace až 600 gramů zeleniny a ovoce. Jedna porce se skládá z jednoho kusu ovoce nebo zeleniny střední velikosti (např. jablko, mrkev) nebo několika menších kousků (např. jahody, třešně) nebo misky salátu.


V jaké podobě bychom měli ovoce a zeleninu jíst?

V rámci rozmanité a vyvážené stravy se doporučuje konzumovat zeleninu a ovoce v různých podobách. Zapomíná se, že některá tepelně zpracovaná zelenina (např. ve formě zeleninového krém), je stravitelnější a pro tělo využitelnější, neměli bychom tedy jíst zeleninu jen v syrovém stavu, jako jsou saláty apod. Díky tomu dostává organismus po celý den vitamíny, minerální látky a další důležité látky jako jsou barviva, nebo flavonoidy (vitamín P).


Máte nějaký tip, jak i přestože nejsem ani já, ani mé děti milovníky ovoce a zeleniny tyto suroviny do svého jídelníčku zařadit v dostatečném množství?

Jednoduchým způsobem, jak jídelníček doplnit o chybějící porce ovoce a zeleniny, jsou 100% džusy a pyré. Díky jejich praktickému balení si je můžete vzít s sebou kamkoliv, ať už na cestu do práce, do auta, na piknik nebo na výlet na kole. Sklenicí 100% džusu nebo kapsičkou pyré můžete nahradit jednu z 5 doporučených denních porcí ovoce a zeleniny, díky nim bude vaše strava rozmanitější.


Mají džusy a pyré srovnatelnou nutriční hodnotu jako čerstvé ovoce a zelenina?

Češi si stále neuvědomují, že 100% džusy a pyré jsou přírodními produkty a jsou ze sta procent vyrobeny z ovoce a zeleniny, jsou bez konzervantů či barviv. Ovocné a zeleninové pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Dále jsou zdrojem energie, organických kyselin, barviv a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkty.

„Džusy a pyré ─ vitamíny ve smart formě“je informativní projekt polské asociace výrobců džusů a šťáv KUPS, financovaný z fondů EU. Hlavním cílem je zvýšit povědomí o ovocných a zeleninových džusech, šťávách a pyré a jejich benefitech. Více na www.dzusyapyre.cz nebo na FB profilu Žijte SMART.


Připravila: Pavla
Foto: Džusy a pyré
20. 8. 2020
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků