Wellness

Nasnídali jste se?

Sbírání lístečků

Budík, sprcha, vzbudit děti, všechny vypravit, namalovat se, učesat, obléknout…Ranní scénář je v mnoha domácnostech stejný. A co snídaně? Na tu jste zase neměla čas. Rychlá káva v práci nad projížděním prvních ranních mailů vás nezachrání. Naučte se konečně snídat, a to zdravě!

Věřte, že opravdu záleží na tom, jestli se ráno najíte, a pak také na tom, co svému tělu dopřejete. Snídaně by neměla být je doplněním energie, ale měla by obsahovat i důležité živiny, zejména vitamíny a minerální látky. Vhodné jsou složitější sacharidy, které se pomaleji štěpí a poskytují nám energii na delší dobu. Důležitá a mnohdy opomíjená je také vláknina, které bychom denně měli zkonzumovat okolo 30 g.

Každý zkrátka snídá po svém. Někomu stačí kousek rohlíku se sýrem, jiný si udělá čas a připraví si třeba párky nebo vejce. Pojďme se podívat na srovnání několika klasických snídaní z nutričního hlediska:

Jedna z nejčastějších snídaní je rohlík s taveným sýrem, protože v ranním spěchu je rychlé popadnout a namazat rohlík. Sýr nám sice dodá určitý obsah vápníku, ale celkově tato snídaně nemá dostatečnou energetickou hodnotu, navíc obsahuje minimum vlákniny, proto nezasytí na dlouho.

Další ranní klasikou je určitě chléb s máslem a šunkou. Ačkoli také neobsahuje nijak velké množství vlákniny, na rozdíl od rohlíku se sýrem zasytí na delší dobu, protože má relativně velké množství složitějších sacharidů, které se déle štěpí. Plátek šunky pak dodá tělu bílkoviny a s touto snídaní přijmeme i určitý obsah železa a vitamínu B12.

Na přípravu velice jednoduchá snídaně chléb s rostlinným tukem a plátkovým sýrem je z energetického hlediska a podílu bílkovin odpovídající. Ačkoliv je obsah sacharidů vyšší, jedná se především o složitější sacharidy, které trávíme pomaleji. Nevýhodou je vyšší podíl tuku. Poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin je vyvážený díky kombinaci margarinu a sýru. Další výhodou je obsah vápníku, vitamínů skupiny B, vitamínů A a D. Obsah sodíku přesahuje doporučené množství.

Kdo má ráno více času, možná si připraví chléb s máslem a vařené vejce. Energetická hodnota této snídaně je odpovídající. Vejce poskytne tělu potřebné množství bílkovin, důležité vitamíny, minerální látky, stopové prvky a lecitin, který se podílí na odbourávání tuku a také cholesterolu. Sacharidy jsou zastoupeny hlavně složitějšími sacharidy, jednoduché cukry jsou v malém množství.

Jsou tací, kteří mají rádi k snídani něco sladkého. Pokud tedy zvolíte sladkou variantu, například v podobě sladkých buchet plněných mákem, dostanete do sebe hlavně hodně sacharidů, ale protože zcela chybí vláknina nebo bílkoviny, nijak se nezasytíte a nedodáte tělu ani žádné důležité živiny. V tomto případě za krátkou chvíli hrozí: „Mám na něco chuť“…

Další velice populární „sladkou snídaní“ je rohlík s máslem a džemem. Celková energetická hodnota této snídaně je nedostatečná a navíc obsahuje příliš velký podíl tzv. rychlých sacharidů, které zvyšují hladinu glukózy v krvi. Je zde i velmi málo vlákniny, což v kombinaci s vyšším glykemickým indexem (GI) znamená, že budeme mít rychle opět hlad. Další nevýhodou je, že neobsahuje žádné vitamíny ani minerální látky.

Jak tedy vypadá zdravá a lehká snídaně?

Především musí vašemu tělu poskytnout dostatek energie pro start do nového dne, ale zároveň ho nesmí zbytečně zatížit. Měla by tedy obsahovat hodně vlákniny a vyvážený podíl sacharidů. Zkuste si dát misku křupavých müsli s mlékem nebo jogurtem. Zkuste třeba EMCO müsli křupavé s ořechy nebo EMCO müsli se semínky. Přidaná semínka a ořechy dodávají vhodný obsah tuků, vitamínu a minerálních látek. Nebo skvělou ovesnou kaši, ať už přírodní nebo s příchutí vašeho oblíbeného ovoce.

Sečteno a podtrženo

Ze slaných snídaní je nejlepší volbou chléb s tvrdým sýrem (v ideálním případě bez másla), nebo vařeným vejcem. Mezi sladkými snídaněmi při porovnání jejich nutričních hodnot jednoznačně vítězí cereálie s vysokým podílem ovesných vloček. Jejich jedinou nevýhodou je nízká energetická hodnota, tu však můžeme vyrovnat použitím bílého jogurtu místo mléka.

Pro naše zdraví je nejlepší pestrá strava. Neměli bychom tedy rozhodně snídat sedm dní v týdnu stejnou snídani, ale měli bychom vybírat kvalitní potraviny bohaté na důležité živiny a různě je kombinovat a střídat. Důležité je hlavně snídat v poklidu a s chutí. 

Připravila: Zuzana

Foto: iStock

16.5. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků