Marcipán: na chuť i pro zdraví?

Marcipán: na chuť i pro zdraví?
Bez této cukrářské hmoty si už jen těžko představíme přípravu mnoha dortů a jiných sladkostí. Co myslíte, může prospět i našemu zdraví?

Základními složkami marcipánu jsou mandle a cukr. A přestože i mandle patří mezi energeticky vydatné potraviny, nabízejí našemu organismu pěknou dávku zdraví. Skrývá se v nich totiž mnoho flavonoidů, které se považují za dobrou prevenci srdečně-cévních chorob. Mandle samozřejmě obsahují i mnoho tuků, a to mononenasycené mastné kyseliny i polynenasycené mastné kyseliny. Právě ty druhé přispívají k udržování správné hladiny LDL cholesterolu v krvi a podporují práci srdce, spolupůsobí i jako ochrana před kornatěním tepen. Kromě toho mandle ještě v sobě skrývají například prospěšnou vlákninu a dále draslík, hořčík nebo vápník.


Marcipánové pojednání

Příprava marcipánu, který původně pochází z Orientu, je v domácích podmínkách náročná, proto se vyplatí koupit už hotový kvalitní výrobek. Na jeho etiketě si ověřte, zda vůbec a kolik procent daný marcipán obsahuje; u některých produktů se lze dočíst, že se nepoužily mandle, ale třeba burské oříšky. Naopak pokud vsadíte na marcipán Dr.Oetker, spolehněte se na 40% obsah mandlí.


Jak ho používat?


Čokoládové proužky s ovocem

Vyzkoušejte tento nepečený dezert a pohostěte jím třeba svou maminku, ostatně svátek matek je tu za pár dnů!

Suroviny asi na 50 kusů:


Jak na to:
Na přípravu proužků nakrájejte ovoce a marcipán na malé kostičky, promíchejte a zalijte rumem. Přiklopte a nechte macerovat asi 30 minut. Chlebíčkovou formu vyložte potravinovou fólií. Mléčnou čokoládu nalamte na kousky a v malém hrnku ve vodní lázni na mírném plameni rozpusťte. Polevy rozpusťte podle návodu a ustřihněte na sáčcích malé růžky. Rozpuštěnou tmavou polevu nalijte do formy a uhlaďte. Polovinu ovocné a marcipánové hmoty opatrně naneste na čokoládu. Rozpuštěnou bílou polevu nalijte v pruzích na ovoce s marcipánem, přitom lehce poklepávejte formou. Zbytek ovocné směsi naneste opatrně na polevu. Nakonec nalijte mléčnou čokoládu a vidličkou ji jemně a rovnoměrně rozdělte na povrch ovoce.Formu uložte asi na 10 minut do mrazáku, dokud čokoláda nezatuhne. Pak vyjměte dezert i s fólií z formy a fólii odstraňte. Překrojte jednou podélně a nakrájejte na proužky (asi 1 x 5 cm). Až do podávání nechte uložené v chladničce.


Text: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
3. 11. 2016