Hořčík je pro náš organismus nepostradatelným prvkem. Je důležitý pro získávání energie a všechny reakce, které s přeměnami energie v těle souvisí. Funkce svalů, přenos vzruchu, správné fungování nervové tkáně, tvorba bílkovin nebo třeba reakce důležité pro ochranu těla před toxickými projevy zevního prostředí – na tom všem má hořčík svůj podíl. Bohužel stále více lidí má ve svém těle tohoto minerálu nedostatek. Důvod je jednoduchý. Přijímáme málo hořčíku v potravě. Podíl na tom mají především nešetrné postupy při pěstování plodin (chemická hnojiva snižují schopnost rostlin přijímat hořčík z půdy) a průmyslové zpracování potravy. Roli hraje také skladba našeho jídelníčku. V tom se totiž vyskytuje příliš mnoho potravin bohatých na cukr a tuk. Hořčík je díky tomu vázán ve střevech a nemůže se vstřebávat do krve. Navíc jíme málo syrového ovoce a zeleniny. Nepřítelem hořčíku je také alkohol, káva nebo například antikoncepce.
Jedním z nejčastějších symptomů nedostatku hořčíku jsou svalové křeče v nohách. Dalším z průvodních jevů jsou nespavost, únava a zhoršená funkce centrálního nervového systému. Mezi nejzávažnější problémy způsobené nedostatkem hořčíku patří srdeční arytmie, nedostatečné vylučování inzulínu a svalové křeče. Dále se nedostatek hořčíku projevuje bolestmi hlavy, celkovou únavou, neschopností se soustředit, bolestmi a křečemi svalů, zácpou, náchylností ke stresu a mnoha jinými poruchami. Ke zvýšené potřebě a tím i k nutnosti zvýšeného přísunu hořčíku vedou hlavně stresové situace a zvýšená fyzická aktivita, ale zvýšit přísun hořčíku je vhodné také v těhotenství, v období kojení, při oslabení organismu chorobou či zvýšenou teplotou a samozřejmě také po požití většího množství alkoholu.
Dopřávejte si především dostatek zelené listové zeleniny, celozrnné výrobky, luštěniny a oříšky. Hořčík najdete i v tmavé čokoládě, i když s tou to radši nepřehánějte. Lépe než z potravy se však hořčík vstřebává z vody, kde je přítomen ve formě iontů a má proto vyšší biodostupnost než hořčík v potravinách. Ideálním zdrojem hořčíku je především minerální voda. Vhodné jsou minerální vody s vyšším obsahem magnesia a nízkým obsahem sodíku.
Připravila: Zuzana
Foto: iStock
22. 2. 2018
Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...
Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...