Wellness

Leden – v tomto měsíci je nejvíce ohrožený močový měchýř

Sbírání lístečků

Zima je z pohledu čínské medicíny spojená s energií chladu a z emocí se strachem. Zkuste se právě s obavami, které v sobě každý z nás nosí, co nejlépe vypořádat. Což je důležité nejen pro psychiku, ale i pro močový měchýř.

Největší aktivita močového měchýře je mezi 15. až 17. hodinou. Močový měchýř , důležitý vyměšovací a detoxikační orgán, reaguje nejenom na fyzické dráždění, ale také na vaše emoce – strach, leknutí, pocity chladu. A právě chladu je v zimě dost a dost. Ovšem zimu současně vnímejte i jako období klidu, zastavení se, přemýšlení, rekapitulace úspěchů i neúspěchů.

Jak poznáte oslabení močového měchýře?

Vylučovací funkce močového měchýře závisí na zdravé funkci ledvin, které jsou nejvíce ohrožené zase v únoru. Potíže močového měchýře se projevují četností močení, změnou barvy moči i bolestmi kostí – většinou spojenými s osteoporózou, ale také s poruchou psychiky a noční horkostí plosek nohou.

Co pro sebe můžete udělat?

V každém případě se vyhněte zmoknutí a prochladnutí. Dopřejte si teplo od nohou – jak říkávaly už naše babičky. Saunování v tomto období je nevhodné, pocení nyní oslabuje energii ledvin a močového měchýře. Choďte včas spát, meditujte, vyvarujte se přehnané sexuální aktivity. Nevydávejte se na ani na daleké cesty mimo naše klimatické pásmo.

Posilněte se!

Víte, že pámelník bílý je velmi důležitá rostlina, která působí na úrovni močového měchýře? Jako malé děti jste jistě sbírali bílé kuličky z keře, házeli je na zem a s radostí na ně šlapali a čekali, až hlasitě prasknou. Užívají se plody syrové nebo sušené, avšak maximálně 1 až 3 za den, jak doporučoval Jiří Janča, průkopník celostní medicíny u nás.

Doporučené potraviny

Pro zimní období jsou nejvhodnější husté zahřívací polévky z kořenové zeleniny s přídavkem černých fazolí. Vyhněte se ostrým jídlům, které otevírají póry a dávají tak průnik chladu a vlhka. Omezte kávu, ale pokud máte pevnou vůli, v zimě ji zcela vyřaďte.
Ryby: škeble říční, úhoř, mušle, sépie, ústřice
Maso: skopové
Luštěniny: sójové černé boby, černé fazole,
Obiloviny: Jobovy slzy, ječmen, proso, rýže
Zelenina: čínská vosková dýně, fenykl, pórek, celer, petržel, brambory, sušené plody shizandry
Ovoce: sušené švestky, trnky, červené hroznové víno, pečená jablka
Mléčné výrobky: zakysané produkty
Koření: skořice, fenykl, sušená pažitka, kmín, hřebíček, badyán
Ostatní: žloutek slepičího vejce, vinný ocet, černý seznam, jedlé kaštany, lotos: plody a lotosové výhonky, mořské řasy, miso, tofu, vlašské ořechy (3 kusy denně), čaj z listí ostružiníku


Text: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz

Foto: iStock

4. 12. 2012
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků