Víte, že enzymy jsou látky urychlující určité tělesné procesy, které by bez nich probíhaly pomalu nebo by vůbec nenastaly? Tělu můžete enzymy dodat v podobě potravinových doplňků nebo některých syrových potravin.
Enzymy jsou bílkoviny, které se podílejí například na látkové přeměně, jsou důležité také pro trávení, srážení krve i obranyschopnost organismu. Díky jejich regeneračním schopnostem se často doporučují i jako podpora hojení u pooperačních stavů, po úrazech, na otoky a v mnoha případech chronických zánětů. Enzymy jsou živočišného a rostlinného původu a právě na ty druhé se nyní zaměříme.
Papája
Pokud byste mohli vidět strom, na kterém tyto plody rostou, patrně by vám nejvíce připomněl palmu. V celé rostlině, tedy nejen v plodech, se nachází enzym papain a chymopapain. Kromě mnoha dalších látek se v plodech objevuje i rostlinný pigment lycopen, který má na svědomí červenou barvu (což je dobře patrné také u jiných druhů ovoce nebo zeleniny, včetně rajského jablíčka).
Papain se používá samostatně nebo v rámci kombinovaných preparátů. Pomáhá například při potížích se žaludkem a dvanáctníkové nedostatečnosti, bývá součástí preparátů aplikovaných při léčbě sliznic ústní dutiny a dále po operacích. Chymopapain se zase využívá třeba při chirurgické léčbě meziobratlových plotének.
Ananas
Sladké ovoce původem z tropů u nás dávno zdomácnělo a někteří ho také zkoušejí pěstovat, ať už ve vytápěném skleníku nebo jako pokojovou rostlinu. Zralé plody kromě sacharidů, vlákniny, minerálů nebo vitamínů obsahují i enzym bromelin. Šťáva z nezralých plodů se používá vnitřně jako čistící prostředek, ze zralých pak působí močopudně, projímavě a žlučopudně. A zevně? Na ananasovou šťávu vsaďte například při chorobách kůže. Bromelin dobře zabraňuje tvorbě krevních sraženiny, rovněž se na něj sází při léčbě nejrůznějších poruch trávení a dále se mu přisuzuje role pomocníka, který zlepšuje absorpci živin z potravy. Uplatnění nachází rovněž v chirurgii, dermatologii nebo stomatologii při léčbě poúrazových a pooperačních otoků a dalších problémů s tím spojených.
Fíkovník
Také sladké plody tohoto stromu nebo keře se dají pěstovat i doma, a dokonce ve studeném skleníku nebo v nádobě, která se přes zimu „skladuje“ v chladných prostorách, například ve sklepě. Na léto se přemísťuje ven; na zahradu, balkon nebo terasu. Fíkovník mimo jiné nabízí enzym ficin, který slibuje obdobné účinky jako papain a bromelin, přesto se v praxi používá poměrně málo. Více je nám bližší konzumovat fíky, ať už čerstvé nebo sušené. V lékařství se používají jako jemné projímadlo, působí močopudně, slouží k přípravě kloktadla a prsních čajů. Zevně pak se z nich dají vyrobit kašovité obklady na abscesy, vředy a nehojící se rány.
Zaujalo nás: Až si budete kupovat na příští léto opalovací přípravky, podívejte se, třeba budou obsahovat i extrakty z fíkových listů, které podporují pigmentaci.
Připravila: Věra Hájková