zapomenuté heslo

Jak zdravě mlsat čokoládu?

Jak zdravě mlsat čokoládu?
Zamilovali jste si chvíle, kdy se rádi zastavíte a necháte na jazyku rozpustit lahodnou čokoládu? Ve stejném okamžiku vás ale zahrnou špatné pocity, protože čokoláda přece neprospívá linii a není zdravá?

Pokud kupujete tabulku s vysokým množstvím kakaa, můžete si slastné okamžiky užít bez výčitek. Kvalitní čokoláda totiž obsahuje vitamíny a minerály a tělu tak prospívá.


Bez kakaových bobů není čokoláda

Základem každé poctivé čokolády jsou pečlivě vybrané kakaové boby. Sušené plody kakaovníku jsou považované za superpotravinu. Obsahují řadu prospěšných živin, které ovšem zůstávají zachovány pouze při šetrné úpravě. Proto tolik záleží na výběru kakaových bobů a na tom, jak jsou při výrobě čokolády zpracovány.


Poslední dobou je stále oblíbenější výroba čokolády označovaná jako „bean to bar“, tedy od bobů až po tabulku. Jedinečný postup vzala za svůj i česká rodinná firma Steiner & Kovarik vyrábějící neopakovatelnou Aluna bean to bar čokoládu. Majitelé firmy sami procestovali Latinskou Ameriku, aby vybrali vhodné kakaové boby. Našli je v Kolumbii, v rodinné farmě Juana Gonzálese, která dbá na šetrné pěstování.


Živiny a vitamíny v čokoládě

Indiáni už před mnoha stovkami let označovali kakao za pokrm bohů. Proč na podobnou úroveň nepovýšit také čokoládu? Kakaové boby totiž mohou za blahodárné účinky čokolády, které byly mnohokrát ověřeny vědeckými studiemi. Obsahují například železo, hořčík nebo mangan.


Ideální proto je, pokud zvolíte čokoládu s vysokým, nejlépe 70%, podílem kakaa. I malý kousek ulomený z tabulky bude blahodárně působit na vaše nervy, pomůže vám vydechnout, zmírnit pocity podráždění, napětí, vyčerpání nebo úzkosti. Kvalitní čokoláda, která je vyrobená z nejlepších surovin, také chrání cévy, pomáhá snižovat cholesterol a upravuje srážlivost krve.


Kousek čokolády pro lepší den

Když na vás padá únava, cítíte se na pokraji sil, žití vás zmáhá, zkuste se na chvíli zastavit a vychutnat si kousek poctivé čokolády. Čím vyšší podíl kakaa zvolíte, tím více prospěšných látek bude čokoláda obsahovat. Záleží ovšem i na dalších surovinách.


„Ingredience jsme poctivě hledali a testovali, ladili jsme chutě. V našich čokoládách používáme kromě kakaových bobů také mléko a prvotřídní kokosový cukr. Má nižší glykemický index a oproti řepnému nebo třtinovému cukru obsahuje více minerálů a živin i nerozpustnou vlákninu inulín,“ vysvětluje výrobce čokolády Petr Kovařík.

KP
Foto: Pixabay
24. 4. 2019
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Napište redakci

Rewrite letters from the image.
 

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat





Doporučujeme



Poslední drby

heluska
DOTAZ
Kde jsou výherci soutěží?
Jana82
Osteoporoza
Dobrý den, lékařem mi byla zjištěna osteoporoza a bylo mi doporučeno, abych si koupila doplnky stravy s vitamínem K2 a...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook