O prospěšnosti vhodně použitých tuků není pochyb, však nás také provázejí celým životem. Na co bychom měli myslet s ohledem na věk?
Zásadní doporučení související s tuky a konkrétními věkovými kategoriemi prozradí nutriční terapeutka Věra Boháčová.
Tuky u dětí
Tady je nutné rozlišovat, například u kojenců v prvních třech měsících života má tuk tvořit 45 až 50 procent denní dávky energie a to v zásadě splňuje mateřské mléko. Postupně se však přidávají i jiné suroviny, aby se tuk u ratolestí předškolního a školního věku pohyboval mezi 30 až 35 procenty energetického příjmu.
Pro správný růst a vývoj dětí je nezbytné dostatečné množství esenciálních mastných kyselin (ze skupin omega 3 a omega 6). Dětem do 3 let tuky vůbec neomezujeme, starším dětem nekupujeme nízkotučné výrobky. O to důsledněji bychom však měli dbát na kvalitu volných tuků – máslo, oleje (těch vázaných v potravinách děti přijmou dostatek až nadbytek). Tuky s převahou nasycených mastných kyselin by měly tvořit maximálně jednu třetinu ze všech přijatých tuků. Zbylé dvě třetiny by měly tvořit tuky s převahou nenasycených mastných kyselin, zejména z řady polynenasycených omega 3 a omega 6. Co tedy konzumovat? Nejlépe rostlinné tuky a oleje, a dále i ořechy, semínka a ryby.
Tuky a teenagery
V čase dospívání mají mladí lidé přijímat zhruba tolik tuků, jako předškoláci a školáci či dospělí, tedy 30 až 35 procent z denní energetické dávky. Co je však třeba mít na mysli? Více musíte brát na zřetel to, že tahle generace se část dne stravuje podle svého a o nadměrný příjem tuků z rychlého občerstvení nebývá nouze. Současně ale především dospívající dívky stále řeší svou postavu, čili zde zase hrozí, že na tuk by děvčata mohla zanevřít. Obě varianty mají svá rizika – příliš mnoho tuků vede k vyšší váze a rovněž pomalu začínají hrozit zdravotní rizika, kdežto málo tuků má za následek nedostatek vitaminů rozpustných v tucích, oslabení imunitního systému a podobně.
Přitom pro obě pohlaví platí, že v době dospívání musí přijímat dostatečné množství nenasycených mastných kyselin řady omega 3 a omega 6. V případě omega 6 se to daří, u omega 3 máme ještě rezervy.
Tuky a dospělí?
Ti by si celkovou dávku tuků rovněž měli vhodně rozdělit tak, aby nenasycené mastné kyseliny byly v převaze nad nasycenými. S přibývajícími léty si lidé naštěstí více uvědomují, že složení stravy, tedy i obsah tuků v jídelníčku, výrazně ovlivňuje zdraví.
Kromě toho však míněním, a pak i chováním dospělých dokážou obrazně řečeno „hýbat“ módní tukové vlny. Je to tak, i tuky mají své favority. Pozitivní z pohledu chuti i výživy je rostoucí obliba olivového oleje, ale o všech se to nedá říci. Velmi módní je i používání kokosového tuku, který obsahuje až 90 procent nasycených mastných kyselin. Na trhu se objevily lněné, bavlníkové, dýňové oleje a jiné, které sice mají výhodné složení, ale zase se většinou nehodí na tepelnou úpravu. Vedle výběru tuků totiž hraje neméně důležitou roli i jejich správné použití.
Olej na smažení
Mnoho lidí stále vnímá sádlo jako optimální zdroj tuku na smažení, jiní sádlo už dávno vyměnili za slunečnicový olej. Vše má svá pro i proti, ale pravdou zůstává, že vítězí úplně někdo jiný – řepkový olej. Má nízký obsah nasycených mastných kyselin, vysoký obsah omega 3 masných kyselin, tepelnou stabilitu i neutrální chuť. Pokud tedy uvažujete o změně, berte to jako zdraví prospěšný tip.
Připravila:Věra Hájková