Že je mrkev zdravá, ví snad každé malé dítě. Mrkvoví nadšenci se proto rozhodli svojí oblíbenou zeleninu každoročně vyzdvihnout v rámci Mezinárodního dne mrkve (International Carrot Day), vznikl v roce 2003. Mrkvové oslavy se každoročně pořádají například ve Velké Británii, Francii, Švédsku, Itálii, Austrálii, Japonsku a Rusku. V České republice se letos tento slávek bude slavit v pátek 4.dubna.
Pokud jste se rozhodli přidat se k mrkvovým nadšencům, přijďte v pátek v Brně na Náměstí Svobody. Tady se od 17 hodin uskuteční setkání příznivců a fanoušků mrkve. Představen zde bude i úžasný objev-nový lidský poddruh Homo sapines carrotnes (více na www.denmrkve.cz.
Odkud se vzala mrkev?
Historie divokých předků dnešní mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu. První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká. Zpočátku se pěstovala pro lékařské účely. V 10. století ji naši předkové používali při ulehčení porodu. Svou „kariéru“ v Evropě začala mrkev se žlutými kořeny. Vyšlechtili ji Holanďané v 17. století a až za dalších sto let se rozšířila do celé Evropy.
K čemu je dobrá mrkev?
Mrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům. Jedna porce mrkvového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces. Vědecké výzkumy už v 70. letech minulého století potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater. Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, která pomáhá tělu lépe se zbavovat toxinů. Mrkev funguje také jako přírodní solárium, když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám do těla vstřebají pouze 3%, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní až 39% betakarotenu.
Dioptrie neodstraní
Mrkev je významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici. Odstraní mrkev všechny oční problémy? „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje MUDr. Věra Kalandrová z Oční kliniky NeoVize.
Připravila: Zuzana
Foto: iStock
3. 4. 2014