Alternativní varianty olejů jsou pro mnohé z nás stále velkým otazníkem, protože si s nimi ve většině případů nevíme rady.
Panenské rostlinné oleje obsahují množství bioaktivních látek v přirozené podobě. A proto bychom se při jejich výběru měli zaměřit zejména na jejich kvalitu.
K vaření nebo do salátu?
Panenské oleje se v hojném množství používají zejména ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření jednoduše poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení nebo spíše do zálivky.
Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177-190°C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.
Výrazná chuť i ve studené kuchyni
Rádi byste vašemu salátu dodali ten správný šmrnc? Sáhněte po dýňovém oleji. Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin. Mezi gurmánskou specialitu s výraznou příchutí pak řadíme ořechový olej, který se používá především k okořenění chuti salátů nebo těstovin.
Milovníci například indonéské nebo malajsijské kuchyně pak jistě ocení sezamový olej, který dodává pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Jeho aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak. Díky vysokému bodu zakouření je vhodný také k tepelnému zpracování.
Jemnější chuť pak nabízí avokádový olej, který se doporučuje pouze do studené kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek, o které bychom ve vysokých teplotách při vaření nebo smažení přišli.
Rýžový olej – ideální pomocník při smažení
Oblíbený tuk na Asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 232 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu antioxidantů působí příznivě na pokožku.
Makový olej – nevšední sladká chuť
Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejen, že skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů. Je lahodný a jemný zároveň, proto perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt.
Připravila: Katka Soušková