Je natolik běžná a neustále k mání, až mnohým z nás přijde docela obyčejná. Vždyť obchody a farmářské trhy doslova „přetékají“ mnoha zajímavějšími druhy zeleniny. Proč tedy jíst mrkev?
Jak shrnout do jedné věty pozitivní vliv mrkve? Svědčí vašemu zdraví a jako bonus současně podporuje přirozený půvab.
Co dokáže mrkev oddálit
Není pochyb o tom, že mrkev svědčí našim očím, i když – očekávat návrat ostrého zraku nelze, to je mýtus. „Například krátkozrakost skutečně vyléčit nedokáže. Je ale bohatá na beta-karoten, jehož přeměnou v těle vzniká vitamin A. Ten je důležitý pro rodopsin – oční pigment obsažený v tyčinkách, který zajišťuje správné vnímání světla a je základem pro vidění ve tmě,“ vysvětluje oční lékařka MUDr. Lucie Valešová. A dodává, že další důležitou funkcí beta-karotenu je skutečnost, že pomáhá zabraňovat věkem podmíněné makulární degeneraci a oddálit výskyt šedého zákalu.
Koktejl zdraví
Nejde však jen o beta-karoten, protože mrkev nabízí doslova koktejl zdraví prospěšných látek. „Obsahuje vápník, draslík, vitamín B, C a další. Vápník pomáhá zabránit zužování cév ovlivněním svaloviny cévní stěny. Draslík podporuje pravidelný srdeční tep. Vitamín B zlepšuje metabolismus, vitamín C zase chrání buňky před nežádoucími účinky volných radikálů a posiluje cévní stěny,” uvádí MUDr. Jan Vojáček z kliniky funkční medicíny Endala.
Stále to není vše
Podle webu webmd.com pravidelná konzumace mrkve může předcházet srdečním onemocněním. Mrkev je skvělým zdrojem vlákniny a pomáhá snižovat cholesterol. Podle webu health.com pomáhá rozpustná vláknina v mrkvi regulovat hladinu krevního cukru a inzulínu po jídle. Draslík obsažený v mrkvi pomáhá s regulací krevního tlaku. Sloučeniny v mrkvi působí i protizánětlivě. Například lutein nejen chrání sítnici před makulární degenerací, ale má příznivé účinky i na mozek.
Pro přirozený půvab
Podle webu bebeatiful.in vysoký obsah beta-karotenu v mrkvi dokáže regenerovat poškozené buňky a zpomalovat proces jejich stárnutí (mrkev tedy působí jako přírodní anti-aging). Tento antioxidant navíc chrání pleť před poškozením od zrádných slunečních paprsků. Kromě běžné konzumace se tedy vyplatí používat mrkev jako jednu ze surovin, z nichž si doma můžete připravit pleťovou masku (nastrouhanou zeleninu „spojí“ med nebo olivový olej, případně pár lžic smetany).
Připravila: Věra Hájková