Někteří z nás mléčné výrobky milují, jiní se jim raději vyhnou. Co myslíte, dokážou pomoci při kocovině? Usnadní usínání?
Kvalita jogurtu
Jogurt dělají jogurtem živé kultury. Živé kultury se přidávají přímo do kelímku, anebo se nechávají zrát ve speciálním tanku. Právě obsah těchto přátelských, hodných bakterií dělá jogurty a další produkty, které prošly tzv. mléčným kvašením, prospěšnými pro mikrobiom v našem trávicím traktu.
Mikroorganismy, které osidlují střevní mikroflóru, mohou přispívat k budování silnějšího imunitního systému a tady mohou významně pomoci jogurty. „V rámci potravinářské definice musí všechny jogurty obsahovat dané množství probioticky působících bakterií, to znamená takových, které mají pozitivní zdravotní efekt. Pro imunitní systém střeva tedy není podstatná konzistence jogurtu, jeho chuť či množství obsaženého tuku. Navíc střevní mikroorganismy mohou ovlivňovat, jak se cítíme po fyzické i psychické stránce,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu.
Mlékem proti nespavosti?
Pamatujete si z dětství nebo z vyprávění rodičů, kterak se ratolestem před usnutím podávala sklenice horkého mléka nejlépe s medem? A proč by vám vlastně mléko mělo pomoci usnout? Určitým vysvětlením může být obsah některých látek, například tyraminu, nebo třeba uvolnění takzvaných uklidňujících hormonů ze zažívacího traktu v odpovědi na bílkoviny obsažené v mléce. Ovšem co si budeme nalhávat, určitou roli může sehrát i placebo efekt.
Budete-li věřit, že vás sklenka s horkým mlékem rychleji přivede do říše snů, patrně se tak stane. Určitě jde o lepší řešení než volit léky na spaní. Navíc se večer lépe vstřebává vápník, a tak prospějete nejen své mysli, ale i svým kostem.
A proč přidávat ještě med? Sacharidy obsažené v medu uklidňují a podporují vylučování serotoninu – takzvaného veselého hormonu, který přináší dobrou náladu. Má to však malý háček; správně byste si pak měli jít vyčistit zuby.
Mlékem proti kocovině
Mléko snižuje kyselost žaludku a doplňuje ztracené vitamíny. „Navíc jsou prokázané příznivé účinky mléčných výrobků, především těch zakysaných jako jogurty a kefíry, na střevní mikroflóru. Proto zní logicky, že mléčné výrobky průběh kocoviny ulehčí,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.
Procesem kvašení neprocházejí pouze mléčné výrobky
Jogurt vzniká mléčným kvašením, tzv. fermentací. Stejným způsobem ale vzniká i fermentovaná zelenina. Kimči, pickles či kysané zelí jsou dalším zdrojem probiotik a zároveň jsou velmi bohaté na vitamín C, což je další skvělý pomocník na budování imunity. „A navíc z fermentované potravy naše tělo lépe využije v ní obsažené živiny,“ doplňuje MUDr. Petr Tláskal.
Pozor na alergii
Kravské mléko, ovšem stejně tak i mléko ovčí nebo kozí, obsahuje bílkoviny, jež patří mezi potenciální alergeny. V souvislosti s mlékem se většinou hovoří o laktalbuminu a laktglobulinu. Jinak řečeno – u některých jedinců můžou způsobit imunopatologickou reakci I. typu zprostředkovanou protilátkami IgE. Konkrétně se v případě zejména malých dětí alergie vyskytuje u tří procent, přičemž se nejčastěji „připomíná“ v podobě kožního ekzému, případně zasahuje trávicí systém.
Ovšem většina dětí z alergie na mléko lidově řečeno vyroste, protože v dospělosti postihuje už jen 0,5 procenta populace. A i tady platí, že se nemusí projevovat plošně; někdo například nesnáší syrové mléko, a přitom výrobky z mléka či sýry mu nezpůsobují zdravotní problémy.
Připravila: Věra Hájková