Medicína

Říjen – v tomto měsíci je nejvíce ohrožený žaludek

Sbírání lístečků

Východní medicína vnímá žaludek jako klíč k nebeské energii čchi, která se získává z potravy. V žaludku zraje rozžvýkaná strava pomocí trávicích šťáv. Bez této přípravy a dalších substancí by střeva nedokázala správně vykonat svůj úkol. Proto je tak důležité myslet na dvě věci – jakou stravu a kdy přijímáte.

Víte, že nejvíce energie se nachází v žaludku mezi sedmou a devátou hodinou ranní? Žaludek vám ve správnou dobu otevírá svoje dveře a pokud hladovíte, uplyne čas bez užitku a vaše tělo zůstává bez potřebné energie. Pozdější potravu už nedokáže tak dobře zhodnotit ve prospěch vašich orgánů.

Jak poznáte oslabení žaludku?

Samotné potíže se projevují až v pozdějším stádiu, když už je delší dobu narušené jeho vnitřní prostředí. Především jsou to žaludeční vředy, které se začnou ozývat tlakem a bolestí. Mezi první varování patří nadýmání, pocity plnosti, zápach z úst, krvácení z dásní, paradentóza a zvýšená kazivost zubů.

Co pro sebe můžete udělat?

Především nezanedbávejte snídani ve správný čas. Nejezte u televize, počítače, neřešte při jídle pracovní problémy. Dopřejte si reflexní masáže včetně plosek nohou, kde končí dráha žaludku, a požádejte svou kosmetičku o mikromasáž očního okolí, neboť právě tady dráha žaludku začíná. Nedělejte si zbytečné starosti ve smyslu Co se stane, když… a užívejte si života tady a teď.

Posilněte se!

Pijte čaj s benediktem obecným, který pomáhá upravovat žaludeční šťávy. Na posílení dásní a dezinfekci dutiny ústní vyplachujte odvarem z tymiánu. A co jíst? Strava je v tomto období velice pestrá, ukládá se jen to nejlepší. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy, které jsou prozářené sluncem. A k dochucení zvolte jemnější koření.

Ryby: karas, candát
Maso: jehněčí játra, kachna, vepřové ledvinky, kuře, vařené hovězí maso
Luštěniny: žluté fazole, sójové boby, hrách
Obiloviny: pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné a rýžové otruby, neloupaná rýže, Jobovy slzy (divoká tráva)
Zelenina: podzimní červený hlávkový salát, rajčata, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer
Ovoce: hrušky, jablka, žluté hroznové víno
Mléčné výrobky: při zahlenění organismu úplně vyloučit!
Bylinky: bazalka, lékořice, pažitka
Koření: pepř, fenykl, hřebíček, kmín
Ostatní: bambusové výhonky, melasa, vinný ocet, jedlý kaštan, dýňová a slunečnicová semínka, česnek, datle, houby shiitake, olivy, tofu, listy a květy lichořeřišnice

Text: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
2. 10. 2012

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků