Medicína

Nevěřte mýtům o zubních kazech

Sbírání lístečků

Není pochyb o tom, že stav našeho chrupu odpovídá péči, kterou mu věnujeme. Ačkoli víme, jak důležitá je prevence a jak si zuby správně čistit, stále ještě mnozí z nás věří různým mýtům a pověrám. Ty se přitom mohou na zdraví zubů negativně podepsat. Několik takových mýtů uvádíme na pravou míru.

K nejrozšířenějším mýtům patří přesvědčení, že sami každý kaz poznáme, protože nás bude bolet. „Zubní kaz obvykle bolí až tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu a je tedy opravdu velký. Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Není nijak výjimečné, že u nových pacientů zjistíme díky moderním diagnostickým metodám velké množství kazů. Jednomu pacientovi jsem jich našel celkem třináct, byl velmi překvapený,“ popisuje vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška. A dodává, že ani citlivost zubu na změny teploty jídla a pití, případně na sladké a kyselé nemusí být příznakem počínajícího kazu, jak si většina lidí myslí. Tyto potíže často mohou upozorňovat na odhalené a citlivé krčky nebo netěsnící výplně.


Zkažený mléčný chrup nevadí. Omyl!

I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje. Pokud má dítě zdravé „mlíčňáky“, je pravděpodobné, že bude mít zdravý i trvalý chrup. Dočasné zuby totiž ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. A jsou také důležité pro správnou výslovnost. Naopak zanedbané zuby mohou dítěti způsobit řadu potíží: bolestivé záněty, psychický problém s vlastním vzhledem kvůli křivým zubům nebo vady řeči.

„V okamžiku, kdy se prořeže první zub, začněte s čištěním. Ve stejné době začněte s dítětem chodit na preventivní zubní prohlídky,“ doporučuje stomatoložka Jitka Tovaryšová z týmu Zubního centra Ořechovka. Co je kromě nedostatečného čištění pro „mlíčňáky“ rizikové? Dlouhodobý kontakt zubů se sladkým, včetně neustálého ucucávání slazeného pití z lahve přes dudlík. Také zlozvyky jako cucání palce nepřispívají ke správnému vývoji zubů.


Kazy mám geneticky dané. Nesmysl

Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři vesměs označují za výmluvy. „Pro zdravé zuby je naprosto zásadní správná a pravidelná ústní hygiena a správné stravovací návyky,“ shodují se lékaři pražského Zubního centra Ořechovka. Za ideální považují kombinovat prevenci domácí s tou profesionální. V podstatě jde o důsledné odstraňování zubního plaku, který vzniká hromaděním bakterií v ústech a jejich usazováním na povrchu zubů. Některé bakterie v plaku přeměňují cukr z jídla v agresivní kyseliny, které narušují a odvápňují sklovinu, jež povrch zubů chrání.


Jak tedy zubnímu kazu předcházet?

Základem je pravidelné a technicky správné čištění zubů. Důležitý je výběr vhodného kartáčku, na značce zubní pasty už tolik nezáleží. Samozřejmostí by mělo být používání mezizubních kartáčků, eventuálně v kombinaci s dentální nití pro odstranění plaku z mezizubních prostor. V jídelníčku omezte sladkosti, včetně slazených nápojů. Rozšiřte pravidelné prohlídky u zubaře o návštěvy zubní hygienistky, která s vámi mimo jiné nacvičí i správné metody domácí péče o zuby a doporučí vám vhodné dentální pomůcky. „Dentální hygienistka pomáhá lékaři jak s preventivní péčí o chrup, dásně a závěsný aparát zubů pacienta, tak i s léčbou onemocnění v jeho ústní dutině,“ vysvětluje stomatoložka Jitka Tovaryšová.

A jedna dobrá rada na konec: zuby si nikdy nečistěte krátce poté, co jste pili něco kyselého. Například džusy a oblíbené kolové nápoje totiž obsahují kyseliny, které naleptávají sklovinu a ta je pak nějaký čas méně odolná vůči mechanickému působení kartáčku. 

 

Připravila: Zuzana
Foto: Zubní centrum Ořechovka
22. 3. 2018

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků