Medicína

Celiakie: oč jde a jak ji řešit?

Sbírání lístečků

Tímto alergickým onemocněním – nesnášenlivostí lepku – u nás trpí až 50 000 obyvatel. Přestože celiakii nelze vyléčit, dá se s ní žít. Jen vědět jak na to.

Hlavním spouštěčem autoimunitní, geneticky podmíněné choroby tenkého střeva je lepek, obsažený v obilovinách a potravinách, které jsou z nich vyrobené. Které pohlaví více trápí? Ženy. „Častěji onemocněním trpí rovněž příbuzní nemocných s celiakií. Diagnostikována je však pouze část nemocných, ostatní o své chorobě vůbec neví,“ říká MUDr. Ondřej Urban, Ph.D., primář Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě. Pak není divu, když zdravotní potíže lidí ve věku 30 až 40 let, případně ještě starších, nakonec najdou své jméno – celiakii.

Jak se projevuje?

„Typickými projevy jsou úbytek hmotnosti, průjem, nadýmání, bolest břicha, u dětí
zpomalení růstu,“ uvádí lékař. A dodává, že toto však platí jen pro část nemocných. „Někteří pacienti trpí takzvanou oligosymptomatickou formou, která se projeví například pouze chudokrevností nebo osteoporózou.“

Bez ohledu na projevy je však třeba říci, že na celiakii platí jediné – doživotní bezlepková dieta. Což není vůbec snadné; lepek je obsažený v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu, a postižený musí jednou provždy zapomenout na všechny potraviny, které jsou z těchto obilovin vyrobené. Přísnou úpravou jídelníčku se sice nemoc neztratí, avšak dojde k její stabilizaci.

Kde se stravovat?

Před lety to nešlo jinak, než že si pacienti museli většinu pokrmů připravit sami doma. Doba však pokročila, v obchodech dnes najdete desítky druhů produktů se znakem přeškrtnutého obilného klasu nebo jiným označením bezlepkové stravy. A do budoucna jich bude ještě více, což potvrzuje i Marcela Mitáčková ze společnosti Hamé; bezlepkové produkty této značky jsou uvedené na webu společnosti. Mezi potraviny vhodné pro bezlepkovou dietu tak mimo jiné patří kojenecké výživy, kečupy, džemy, povidla, okurky a řada dalších.

Dejte si pozor

Podrobný přehled (ne)povolených surovin či potravin vám jistě rád sdělí ošetřující lékař, avšak v zásadě je dobré vědět, že byste měli zcela zapomenut na výrobky z mouky (pečivo, strouhanku, cukrářské dobroty, těstoviny, knedlíky), vločky, kroupy a krupky, lámanku, krupici či rostlinné maso. Neznamená to, že už si nikdy nedáte například chleba nebo koláč, jen je nutné volit jiné vstupní suroviny.

A co musíte velmi obezřetně vybírat? Potraviny, které obsahují lepek skrytě nebo se jeho obsah v nich nedá zcela vyloučit. Proto je třeba pečlivě sledovat složení etiket jednotlivých výrobků. Prakticky jde o polévky, omáčky, majonézy, dresinky, dochucovadla, uzeniny, sojová a jiná rostlinná masa, kypřící prášky, pudinky, cukrovinky nebo zmrzliny.

Připravila: Marcela
Foto: Medea
26. 4. 2017
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků