Léčivé účinky této byliny znali již staří Egypťané, avšak její využití není pouze v léčitelství, používá se taktéž jako přísada do pokrmů či do kosmetických výrobků.
Máta peprná má kopinaté, vejčité listy, které mají výraznou chuť i vůni. Její lodyha je chlupatá a květy mají růžovo-fialovou barvu. V našich podmínkách je nečastější pěstování máty vodní, klasnaté, kadeřavé či právě peprné, tento druh je v podstatě také nerozšířenější a nejznámější po celém světě.
Léčivé účinky
Podle webu webmd.com přináší celkovouúlevu po jídle a při nafouklém břiše a usnadňuje trávení. Obsažený mentol pomáhá írnit bolesti hlavy. Pomáhá osvěžit dech a její antimikrobiální účinky i ničí i zdroje zápachu z úst. Antimikrobiální vlastnosti máty pomáhají uvolnit ucpaný nos. Máta také obsahuje kyselinu rozmarinovou, která pomáhá snížit histaminovou reakci vašeho organismu při alergii.
Podle webu medicalnewstoday.com pomáhá máta při plynatosti, zažívacích potížích a střevních i menstruačních křečích. Pomáhá i při nachlazení. Inhalace nálevu má uklidňující účinky, což je dobré využít například při nespavosti, stresu, pocitu napěti a bolestech hlavy.
Využití v kuchyni
Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť. Najít ji můžete také jako přísadu v bonbónech, likérech nebo čokoládových náplních. Pokud vás trápí nachlazení nebo mu chcete předejít, přidávejte si do čaje mátový sirup. V teplých letních dnech se naopak hodí osvěžující nápoj Mojito, jehož neodmyslitelnou přísadou je právě máta.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty sušte stejně jako nať, pokud však použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 35 °C.
Čerstvou mátu je nutné spotřebovat co nejdříve, protože velmi rychle vadne. V sušené formě ji můžete uchovávat maximálně jeden rok, a to v uzavíratelných nádobách, na suchém, temném místě. Listy je možno navíc i zamrazit nebo zakonzervovat v oleji a octu.
Připravila: Věra Hájková