Srdci náleží element ohně. Má ohnivou povahu, tak jako mládí, které touží po poznání, lásce, je inspirativní zvědavé a má zájem o učení. Srdce „pohání“ celé tělo, kontroluje cévy, osobní vyzařování, představivost, vyjadřovací schopnosti. Když jme zamilovaní, lidé nám říkají ….ty jen záříš, vypadáš úžasně.
Červená je barvou května, ale až v druhé polovině. V první polovině používejte mírnější, světlejší odstíny, postupně sytější.
Jak poznáte oslabení srdce?
Poruchy srdeční energie ovlivňují kvalitu spánku, promítají se i do hormonálních poruch, bolestí páteře, špatného krevního obrazu ale i do častých zánětů močového měchýře. Zajímavé je, že srdce trpí časovým stresem – nehoňte se!!!!
Jak posilovat naše srdce?
Buďte otevření, komunikativní, mějte opravdový zájem o druhé, tak abyste měli pocit radosti a vnitřního uspokojení. Pokud žijete smysluplný život, automaticky posilujete své srdce. Nepijte kávu od 11 – 13h, v tuto dobu je srdce oslabeno. Nepodnikejte sporty náročné na kardiovaskulární systém. Obecně omezte černý čaj, colu, energetické kofeinové nápoje, kakao, cigarety.
Posilněte se!
Potraviny, které jsou srdci prospěšné. Chuť elementu ohně je hořká.
Ryby: celkově omezujeme, pstruh
Maso: jehněčí, vepřové srdce
Luštěniny: Sója, naklíčené fazole mungo, čerstvý hrášek, červená fazole
Obiloviny: pšeničné klíčky, zelený ječmen, tmavé pečivo
Zelenina: okurka, červená paprika, zralá červená rajčata, rukola, čekanka, artyčoky, ředkvička
Ovoce: grapefruit, červené hrozno, třešně,
Mléčné výrobky: omezit, upřednostnit zakysané výrobky
Tekutiny: voda, ovocné čaje, červené víno, melasový nápoj
Koření: kurkuma, čerstvá bazalka, rozmaýn, oregáno, tymián,
Byliny: pelyněk, pampeliška, srdečník, mochna husí
Autor: Hana Bednářová, www.doprejsi.cz
Foto: iStock
3. 5. 2012