Wellness

Jogurtové velikonoční košíčky

Sbírání lístečků

Hledáte zajímavý velikonoční recept? Vyzkoušejte jogurtové veliknoční košíčky. Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému.

Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. Živé „přátelské“ bakterie obnovují a udržují přirozené osídlení trávicího ústrojí, udržují správný poměr mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi a působí příznivě na zažívání.A navíc díky němu budou „muffinky“ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku?

Recept obsahuje i vejce, která patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a současně jsou také velmi dobře stravitelná (u žloutku jde až o 100 procent). Základními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).

A jak vybrat ta správná vajíčka? Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

Na košíčky

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje

Na krém

  • 75 g změklého másla
  • 160 g žervé
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g cukru moučka

Postup

1. Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.

2. Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi.

3. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.

4. Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

5. Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.

Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků? Bílkoviny nám dodají i obsažená vajíčka. Tyto košíčky si můžete upéci kdykoli, jen upravíte dekoraci.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality
Zdroj fotografií: Akademie kvality
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL