Dokážete si představit pečení sladkostí bez skořice? V každé kuchyni má toto koření své nezastupitelné místo. Ovšem skořice nejen voní a chutná, ale také prospívá zdraví.
Možná jste už slyšeli, že skořice se doporučuje cukrovkářům, lidem s rakovinou nebo leukémií, rovněž prý zlepšuje práci mozkových buněk. Tato odvážná tvrzení, vycházející ze zahraničních studií, zatím nejsou uvedená v běžný život, navíc se objevují i protichůdné názory. Co je však jisté? Když si každý den malinko okořeníte život skořicí, určitě nic nezkazíte.
Braňte se virózám
Skořice se řadí k takzvaným zahřívacím kořením, patrně i proto se stala součástí oblíbených svařáků a punčů. Ovšem využít jejích zahřívacích schopností můžete i nyní. Jarní počasí se teprve teď ukazuje ve své pravé podobě, což nahrává i mnoha virózám. Až si tedy budete vařit ovocný čaj, zkuste ho ochutit i špetkou skořice. U tohoto koření se navíc ukazují i dezinfekční účinky, což je dobré vnímat také preventivně; ostatně proč čekat, až vás přepadne infekce, když se můžete bránit předem. A k horkému čaji si pak dopřejte něco sladkého, samozřejmě se skořicí! Vyzkoušejte například:
Hruškové řezy se skořicí
Na těsto:
- 250 g změklého másla nebo margarínu
- 200 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 50 g sekaných mandlí
Na náplň:
- 1 kg hrušek
- 300 ml bílého vína
- 100 g cukru
- 1 zarovnaná kávová lžička skořice
- 1 balíček čirého Dort-želé Dr.Oetker
- 200 ml studené vody
- 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou
Na ozdobení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- špetka skořice
- 2 zarovnané polévkové lžíce moučkového cukru
- 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 zarovnaná polévková lžíce kakaa
Postup
Do mísy dejte máslo nebo margarín, cukr, vanilínový cukr a vejce a vše vyšlehejte do pěny. Vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený papírem na pečení a posypte sekanými mandlemi. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 18 minut (v elektrické troubě při 180 °C, v horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové troubě na stupeň 3). Horký plát vyklopte na papír posypaný moučkovým cukrem, papír na pečení ze spodu rolády potřete studenou vodou a opatrně stáhněte. Ještě teplý korpus po šířce rozřízněte na dvě poloviny.
Na náplň oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Víno, cukr, skořici a dort–želé dobře promíchejte, svařte a přidejte hrušky. Za občasného promíchání uveďte do varu (doba varu: asi 2 minuty). Vodu s pudingovým práškem rovněž dobře promíchejte a zašlehejte do horkých hrušek. Za stálého míchání nechte přejít varem a odstavte z plotny. Kolem korpusu dejte rámeček z třikrát přeloženého alobalu. Pak ho potřete náplní, zakryjte druhým plátem a opatrně přitlačte. Na 3 hodiny uložte do chladničky.
Na ozdobení ušlehejte smetanu se skořicí, cukrem a smeta-fixem dotuha a vychladlý korpus rovnoměrně potřete. Z papíru na pečení vystřihněte šablonu ve tvaru hrušky, položte ji na povrch moučníku a lehce poprašte kakaem. Šablonu opatrně odstraňte, moučník nakrájejte na jednotlivé díly a máte hotovo.
Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker
20. 12. 2019