Wellness

Chůze na boso: nohám prospějí i barefoot boty

Sbírání lístečků

Blíží se zima a my už na sebe přidáváme stále více vrstev a obouváme teplejší a pevnější boty. Přitom naše nohy si potřebují aspoň chvíli odpočinout.

Chodit bez botek jen tak naboso je prospěšné. Třeba si to občas zkoušíte v létě, když je krásně zelená tráva nebo jste na dovolené u moře a písečná pláž se zdá být tak příjemná.

Cesta ke zdraví

Na boty jsme všichni zvyklí, je to pro nás přirozená součást stejně jako oblečení. Jenže díky tomu se chodidla a následně celé tělo svým způsobem oslabují. Nohy nemají důvod přizpůsobovat se materiálům, po nichž chodí, navíc v mnohé obuvi se ani prsty nemůžou pohnut, jak mají málo místa. Je logické, že tím se omezuje jejich hybnost.

Kdybyste naopak zkusili vyšlápnout si ven pěkně bosky, poměrně záhy zjistíte, že po počátečním diskomfortu se dostaví příjemné pocity, které se následně odrazí v celém těle. Zkušenější uvádějí, že pociťují nejen radost z pohybu, ale také si méně stěžují na bolesti kloubů a páteře (a to včetně krční), získávají doslova „pevnou půdu pod nohama“ (lepší stabilitu) a od věci není ani budování otužilosti. Chůze naboso je zkrátka prospěšná a až na výjimky si ji může dopřát každý. A nemusíte chodit bosky celý den. Stačí i několik minut.

Barefoot a super tenká podrážka

Na chůzi venku v terénu je už poněkud zima. Některé z vás jste zvyklé cvičit bosy třeba jógu. Teď, když začíná být chladno, můžete vyzkoušet obuv zvanou barefoot s tenkou podrážkou, která dokáže nohám navodit podobný pocit, jako kdyby byly bez bot (jde o obdobnou zátěž). Současně se však nemusíte obávat drobných škrábanců či odřenin, protože chodidla jsou chráněná. Při používání Barefoot jsou aktivovány stejně části nohy, jako bez bot. Markantní rozdíl proti použití klasických bot je zejména v aktivní práci svalů klenby a prstů nohy.

Uvidíte, jak se nohám uleví, pokud je vyzujete z vysokých podpadků nebo bot s pevnou podrážkou a na sport jim dopřejete boty barefoot. Barefoot obuv se nabízí v různých provedeních, pro každou sezonu, včetně zimní. Samozřejmě jak pro muže, tak pro ženy. Až si tento nový způsob chůze zamilujete, klidně si pořiďte ještě běžecké barefoot boty. Anebo o ně napište Ježíškovi.

Širokou nabídku najdete na www.funrun.cz.

KP
29. 11. 2017

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků