Zelená lékárna

Jak nám prospívá chřest

Sbírání lístečků

Víte, že zatímco u nás sníme za rok zhruba 200 gramů chřestu, například v Holandsku se jeho konzumace počítá na kilogramy? Jako kdyby tam věděli, co my zatím jen tušíme – chřest je dobrý nejen na chuť!

Chřestu se přezdívá královská zelenina patrně proto, že historické prameny dokládají jeho oblibu na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Ovšem Ludvík nebyl první, chřest totiž lidé znali už před několika tisíci lety. A díky svému tvaru jej mnozí považovali i za účinné afrodiziakum, ostatně tyto vlastnosti se této u nás stále ještě netradiční zelenině připisují dodnes. Zkusíte si to ověřit? Ale i kdybyste tomuto tvrzení nevěřili, existuje dost dalších důvodů, proč si chřest dopřát.

Co vám nabídne chčest

Chřest obsahuje například hojné množství kyseliny listové, která je potřebná pro vytváření červených krvinek. Dále se jí připisuje podíl na snižování rizika srdečně-cévních onemocnění a rovněž se mimo jiné doporučuje k užívání budoucím maminkám. To však samozřejmě není všechno, chřest rovněž nabízí i další vitamíny, včetně řady B, C, E nebo K. Mezi účinné složky patří také antioxidant betakaroten. Z ostatních látek byste v této úžasné zelenině objevili esenciální oleje, prospěšnou vlákninu nebo řadu minerálů včetně zinku, draslíku, fosforu, železa, sodíku a jiných.

Náš tip: Díky nízkému obsahu cukrů i nízké energetické hodnotě se chřest může směle označit za zeleninu vhodnou při redukční dietách.

Projezte se ke zdraví

Co vám slibuje konzumace chřestu? Podle firmy Český chřest mimo jiné jde o:

  • Podporu správné činnosti trávicího systému – vyzkoušejte, zda pomůže právě vám, kteří řešíte průjem nebo zácpu.
  • Pozitivní ovlivňování metabolismu a žádoucí úpravu krevního tlaku.
  • Stimulaci krvetvorby.
  • Takzvaný kyslíkový efekt – zlepšování zásobování mozku, ale i jiných orgánů kyslíkem. Zde nezbývá, než tomuto tvrzení věřit, protože to nelze laicky změřit. Ale kdyby vám to třeba pak začalo více „pálit“, už předem víte, kdo za to může.
  • Prospěšné působení na ledviny a celý močový systém.
  • Pánové by si chřest měli dopřávat také kvůli prostatě, dámy pak v době menstruace.
  • Čtenářky jistě bude zajímat i fakt, že pravidelná konzumace chřestu se uvádí jako jedna z možností, jak lze určitým způsobem omezit tvorbu křečových žil.

Tip pro krásu

O chřestu se také říká, že přispívá k „čištění“ organismu a napomáhá lepšímu odvádění škodlivin z těla. Pokud vás tedy trápí některé nežádoucí kožní projevy, zakousněte se do něj! Budoucnost v podobě pěknější pleti a zdravějších vlasů i nehtů za to jistě stojí.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků