Po dlouhém zimním období si náš organizmus zaslouží porci vitamínů a minerálních látek. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hotovému pokrmu, do polévky, salátu či na namazaný chléb hrst křupavých klíčků a výhonků.
Klíčit můžete i doma různorodá semena, a to poměrně jednoduše. A pokud byste chtěli zvolit rychlejší cestu, pak si naklíčená semena, takzvané mikrosalátky, kupte v obchodě.
Proč klíčit
Podle webu www.healthline.com jsou rostlinné klíčky a výhonky ideálním zdrojem vitamínů minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.
Pohled do historie
Čerstvé klíčky nejsou novinka. Přestože je možná zrovna vy objevujete teprve letos, o pozitivním působení klíčků lidé věděli už ve starověké Číně či Egyptě. Dnes si tedy po mnoha staletích zopakujme, že obecně klíčky obsahují vitamíny, minerály, antioxidanty a proteiny i chlorofyl, který detoxikuje. Množství výživových složek se pak konkrétně liší podle jednotlivých semínek.
Zdraví na lžíci
„Ač se to zdá k nevíře, už jen malá hrst klíčků představuje výživovou bombu. Ostatně porovnejte si sami; klíčky obsahují až dvacetinásobně větší podíl vitamínů než běžně narostlá čerstvá zelenina. Klíčením se také maximalizuje využitelnost minerálů a stopových prvků rostliny. Vytvářejí se enzymy, které jsou důležité pro stavbu a správné fungování našeho organismu,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Jak klíčit
Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky, nakličovací láhve či třípatrové misky plastové. Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3x denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění. Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha) či v PET lahvi (mungo).
Řeřicha
Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x denně rosit. Řeřicha roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.
Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma způsobuje hořčičná silice, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.
Co s nimi
Vtip naklíčených semínek je v jejich syrovém stavu. Posypte jimi chleba s pomazánkou nebo je přidejte do salátů. Ostatně záhy po nákupu či po sklizni doma je zkonzumujte, neuchovávejte je delší čas. A proč také, když si můžete nové zase koupit nebo je rychle vypěstovat?
Připravila: Věra Hájková