zapomenuté heslo

Zdraví v superovoci: pitahaya

Zdraví v superovoci: pitahaya
S jarem přichází i potřeba nadopovat se po zimě čerstvou dávkou vitamínů a dalších výživných látek. Ale kde je vzít? My jsme se tentokrát inspirovali v zahraničí.

Pro exotické plody samozřejmě netřeba jet nikam daleko, k nám je dováží řada společností. Jak si ale vybrat, když se v mnoha cizokrajných názvech třeba ani nevyznáte? Pomůžeme vám. Pátrejte po takzvaném super ovoci. „Jedná se o druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. K těm nejznámějším patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya,“ říká Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit. Tak si pojďme představit právě posledně jmenovanou.
 

Dračí pochoutka

Díky své „vizáži“ se pitahaye přezdívá dračí ovoce. „Ostny“ jsou asi dědičné, však se také jedná o plody různých kaktusů. Ty mohou být dlouhé asi 10 až 20 cm a když je rozkrojíte, v dužnině uvidíte malá černá semínka; i ta můžete zkonzumovat.
Nutno podotknout, že toto ovoce je velice ceněné, však se také hůře transportuje (plody jsou velmi citlivé na přepravu). Když si pitahayu koupíte nezralou, je to v pořádku, doma vám takzvaně dojde při pokojové teplotě.


Co vám nabídne

Pokud se však rozhodnete pitahayu ochutnat, počítejte s tím, že červený plod bude chutí trochu připomíná meloun, kdežto žlutý spíše angrešt, jen ne tak kyselý. Mnohem podstatnější je však obsah výživných složek. Toto s nadsázkou řečeno pichlavé ovoce totiž představuje výbornou zásobárnu živin. Považuje se za nízkokalorické, nabízí dostatek vlákniny. Rovněž je dobrým zdrojem vitamínu C (to se nyní, v době jarních nachlazení, rovněž hodí), dále vápníku, karotenu, železa či riboflavinu.
 

Užitečné mastné kyseliny

Vhodné je rovněž zmínit semínka, která se můžou pochlubit vysokým obsahem omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Uvádí se, že právě omega 3 kyseliny podporují aktivitu bílých krvinek, což v důsledku vede i k psychické pohodě člověka a mimo jiné nás také chrání proti některým chorobám, jako například chřipka. Dovětek, že nadmíra tohoto ovoce může vést ke střevnm potížím, berte spíše jako zajímavost – s ohledem na cenu si pitahayu jistě nebudeme dopřávat v nadbytečném množství.
 

Náš tip

Ochutnejte ji nejlépe v čerstvé podobě, optimálně vychlazenou. A až podruhé ji zkuste trochu jinak, například červenou zkombinujte s modrým sýrem a žlutou třeba s jahodami a plátky pomeranče.

Připravila: Marcela
Foto: Fotolia – Titbit
4. 5. 2018
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

koza
KOZA - oheň


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook