Zelená lékárna

Jak nám prospějí švestky: ulevují od zácpy i revmatismu

Sbírání lístečků

Sezona čerstvých plodů netrvá dlouho. Užijte si ji se vší parádou. Dopřejte si modrofialové plody v tradičních sladkostech a nejen na zimu si připravte džem ze švestek a datlí.

Uvádí se, že do našich končin se švestka dostala patrně v 1. století našeho letopočtu a to rovnou z Římské říše. Zatímco tento fakt si už jen těžko ověříme, chuť švestek pěstovaných u nás si můžeme „ověřovat“ každý rok.

Plody na sto způsobů

Podle fytoterapeuta (absolvent studia léčivých rostlin na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové) Pavla Váni vám prospějí modrofialové plody, které se konzumují syrové, nebo i vařené, pečené, dušené či zpracované na marmelády, džemy, povidla, kompoty. Švestky sice nabídnou nevelký obsah vitamínů, a to konkrétně E, avšak minerálů mají nepoměrně více (fosfor, draslík, hořčík, síra, vápník…). Dále jsou sladké plody „vybavené“ pektiny, cukry, organickými kyselinami, vlákninou a tříslovinami.

Na dnu i cholesterol

Kdy vám švestky přijdou vhod? Podle fytoterapeuta Pavla Vánise používají  jako přírodní prostředek na revmatismus, dnu, choroby ledvin, ale i krevního oběhu a také jater. Vitamín E snižuje hladinu cholesterolu či eliminuje potíže spojené s klimakteriem. A pokud vás trápí problém zvaný zácpa, pak konzumace švestek může právě tomuto neduhu napomoci.

Džem

Na džem potřebujete 140 g vypeckovaných švestek a stejné množství datlí. Pokrájejte je nadrobno, vsypte do vroucí vody a vařte, dokud směs nezhoustne. Množství vody je třeba odhadovat, navíc každý má rád něco jiného. Po uvaření ihned dávejte do sklenice, zavíčkujte a uložte na tmavší suché místo.

Sušené ovoce

K tomuto účelů se nejlépe hodí přezrálé plody, protože obsahují největší množství cukrů. Švestky zbavte stopky a vypeckujte je, pečlivě omyjte. Připravte si velký hrnec, do kterého nalijete vodu a na každý 1 l přidáte 5 g kyseliny citrónové. Švestky postupně nasypte do vroucí vody, ale jen na 15 až 20 vteřin, pak je vyjměte a vložte krátce do studené vody. Vyndejte a až okapou, otřete je a nechte sušit 4 až 5 hodin při 40 C. Následně nechte rozložené zhruba stejnou dobu, tedy 5 hodin. A znovu sušte, nyní 5 hodin při 70 C. Potom opět přichází pětihodinová chladnoucí „přestávka“, a ještě jednou dejte švestky sušit při 70 C. Správně usušené plody mají být vláčné.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla, Pavel Váňa, Eminent 2006
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků