zapomenuté heslo

Smetánka lékařská: pampeliška nejen na pročištění organismu

Smetánka lékařská: pampeliška nejen na pročištění organismu
Jak už napovídá její název, smetánka lékařská neboli pampeliška slibuje léčivé účinky. Tím vlastně vyrovnává to, že současně jde o vytrvalý plevel, se kterým bojují mnozí zahrádkáři.

Je totiž velice odolná, schopná růst pomalu kdekoliv, navíc se snadno rozmnožuje. Ovšem když si řekneme, že se jí také přezdívá český ženšen, třeba svůj úhel pohledu na tuto rostlinu změníte.

Co vám nabídne

Pampeliška je zásobárnou prospěšných látek. Z rostliny se využívají listy, kvetoucí nať a kořen. Z květů si lidé dříve běžně připravovali pampeliškový med a někteří to dělají dodnes. Mladé listy a poupátka se zase nebojte přidat do salátů nebo třeba i polévek.
Nyní lze vyrývat kořeny, listy se doporučuje sbírat od května do září. Kořeny obsahují například hořčiny, inulin, cukry, bílkoviny a minerální látky, listy rovněž vitamíny (A,B, C, D) a kyselinu křemičitou, květy zase flavonoidy, karotenoidy, silici…

Chystáte se na detox?

Právě pampeliška může posloužit jako výborný přírodní prostředek, který dokáže pročistit organismus. Je močopudná, podporuje trávení i metabolismus, čistí krev a napomáhá lepšímu odvádění škodlivých látek. Také snižuje hladinu cukru a sází na ni lidé, kteří řeší potíže spojené s ledvinami a močovými cestami, nebo chorobami žlučníku a jater. Dále je užitečná při kožních chorobách a až přijde období nachlazení, dá se z ní vyrobit sirup proti kašli.

Čaj (skoro) pro všechny

Nejběžnější a nejdostupnější formu nabízí čajový výluh či odvar. Je to rychlé a ověřené. Na 1 litr vody použijte 2 lžičky sušeného kořene, nadrobno rozmělněného. Jednu minutu ho povařte, pak vyluhujte, sceďte a popíjejte. Doporučuje se na většinu výše zmiňovaných obtíží. Pokud vás ale trápí křečové žíly, zkuste tuto kombinaci: pampeliškové listy+řebříček sléz. Od každé bylinky použijte jednu lžíci a směs zalijte hrnkem vroucí vody. Asi po 5 minutách sceďte a můžete pomalu pít, nejlépe před jídlem.

Domácí sirup

Magdaléna Staňková-Kröhnová, autorka publikace Bylinky pro děti a miminky, nabízí radu pro všechny, kteří si chtějí připravit domácí sirup a bojí se, že se jim zkazí. „Sirupy vyrábím z pampelišek, černého bezu, jitrocele, rakytníku a dalších rostlin. Po letech vlastních pokusů doporučuji preventivně použít tyto metody: pečlivě vymýt lahve i zátky horkou vodou či vyvařit, použít dostatečné množství cukru či medu a kyseliny citronové, nebo láhve nakonec sterilovat 20 minut ve vroucí vodě, nebo nakapat trošku lihu z lékárny či echinaceové tinktury na povrch sirupu. Alkohol se vypaří, ale mezitím stihne zlikvidovat škodlivé mikroorganismy.“

Tip navíc

Využijte také sílu „mléka“, které vytéká z utržených stonků. Jím se totiž léčí bradavice a kuří oka, chce to jen velkou trpělivost. Ostatně za tento přírodní pokus nic nedáte a pampelišek je už všude plno.


Připravila: Marcela s využitím zdroje: Bylinky pro děti a miminky, vydalo nakladatelství Grada
Foto:
22. 4. 2016



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

drak
DRAK - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook