Zelená lékárna

Šalvěj lékařská: pomáhá při nachlazení i stresu a nespavosti

Sbírání lístečků

Šalvěj je statná fialově kvetoucí bylina pocházející ze Středomoří. Jako léčivá rostlina byla známa už ve starověkém Egyptě. Můžeme se setkat s celouřadou druhů, které jsou u nás pěstovány jako rostliny okrasné květem. Pokud však chcete používat šalvěj jako lék či koření, zvolte klasickou šalvěj lékařskou (Salvia officinalis).

Šalvěj je statná fialově kvetoucí bylina pocházející ze Středomoří. Jako léčivá rostlina byla známa už ve starověkém Egyptě. Můžeme se setkat s celouřadou druhů, které jsou u nás pěstovány jako rostliny okrasné květem. Pokud však chcete používat šalvěj jako lék či koření, zvolte klasickou šalvěj lékařskou (Salvia officinalis).

Léčivé účinky

Podle webu ncbi.nlm.nih.gov má šalvěj protizánětlivé, antibakteriální a antivirotické působení. Nejlépe se uplatní při nemocech dýchacích cest (chřipka, angína, rýma, kašel), bolesti v krku (jako kloktadlo), zánětech v ústní dutině, pachu z úst, potížích s trávením, plynatosti, žaludečních a střevních katarech a průjmu. Pomáhá také při stresu, nervovém vypětí, nespavosti, nadměrné potivosti (jako čaj), pro zlepšení krátkodobé paměti. Zevně ji používáme při poranění či bodnutí hmyzem.

Dávkování

Pro přípravu čaje použijeme 1-2 lžičky sušené drogy, kterou zalejeme hrnkem horké vody. Necháme vyluhovat 15 minut. Pijeme vlažný 1-2x denně. Při potížích s pocením pijeme čaj studený, po lžičkách v průběhu celého dne, nejlépe 1 lžíci za 2 hodiny. Proti nočnímu pocení se doporučuje šálek studeného čaje před spaním.K zabránění pocení můžeme použít i tinkturu.Šalvěj lze užívat i přímo ve formě sušených drcených listů, kdy bereme 3x denně dávku prášku přibližně na špičku nože.

Podle webu verywellhealth.com vnitřní užívání šalvěje není vhodné pro těhotné a kojící ženy. Šajvěj má při vysokých dávkách výrazné opojné účinky. Není vhodné její dlouhodobé používání.

Využití v kuchyni

Šalvěj je oblíbeným, běžně používaným kořením. Najdeme ji ve směsích ke kořenění ryb, masa, zeleniny i na grilování. Hodí se zejména k sýrům, jehněčímu a telecímu masu. Ze šalvěje se vyrábějí různé bylinkové oleje a octy, výborné je i bylinkové máslo se šalvějí.

Další využití

Šalvěj se často používá i v kosmetice, zejména při boji s tvorbou lupů nebo akné. Může být přidávána i do past na zuby a ústních vod, neboť potlačuje zápach z úst a zároveň podporuje hojení zánětů.

Kdy sklízet a jak uchovávat

Sklízíme listy nebo nať, a to v průběhu celého léta. Na sběr se vydáváme těsně před květem kolem poledne. Sbíráme pouze za suchého počasí. Sušíme ve stínu v tenké vrstvě, při použití umělého tepla nepřekračujeme 35oC. Šalvějové listy můžeme i zamrazit.

Věra Hájková

Zdroj informací: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/, www.webmd.com/diet/health-benefits-sage, www.verywellhealth.com/add-flavor-and-lower-cholesterol-with-sage-4069887
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků