Rozmarýn lékařský pro lepší soustředění

Rozmarýn lékařský pro lepší soustředění
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je půvabný keřík pocházející ze středomoří. I když se v našich klimatických podmínkách nedoporučuje jeho pěstování venku, je velice vděčnou balkonovou nebo i pokojovou rostlinou. Slouží jako aromatické, velmi chutné koření i jako léčivka.

Léčivé účinky

Rozmarýn je jako léčivá rostlina používaný odedávna.


Pozor, díky své schopnosti prokrvovat není rozmarýn vhodný pro těhotné ženy – způsobuje prokrvení dělohy, které by mohlo vést ke komplikacím. Neměly by jej používat ani kojící ženy, lidé se zvýšeným tlakem či epilepsií a lidé s onemocněním ledvin nebo jater. Nedoporučeje se používat rozmarýn dlouhodobě. Vyšší dávky rozmarýnu (i jako koření) mohou působit opojně!


Dávkování:

Zevně používáme nálev do koupelí a obkladů, vnitřně jako čaj (nálev, výluh). 1 malou lžičku zalejeme šálkem horké vody a necháme louhovat 10 minut. Podaváme max. 2x denně.

 

Využití v kuchyni

Rozmarýn je výborná kořeninová rostlina, je i důležitou součástí Provensálského koření. Není třeba jej dávat moc, neboť má velmi výrazné aroma a při příliš velké dávce může pokrm zhořknout. Používáme jej při grilování (stačí i jen do ohně přihodit odrhnuté větvičky), na maso (výborná netradiční kombinace je s meduňkou) a ryby. Dále jej využijeme i při přípravě polévek, salátů, omáček nebo pizzy. Výborně se hodí k bramborám, těstovinám nebo sýru. Obzvlášť vhodný je rozmarýn do tučných, hůře stravitelných pokrmů, protože podporuje trávení.


Další využití

Rozmaýn můžeme pěstovat v květináči jako přenosnou nebo pokojovou okrasnou rostlinu, která navíc provoní vzduch . Nálev lze používat jako ústní vodu (dezinfikuje a odstraňuje zápach z úst) nebo jako vynikající kondicioner pro tmavé vlasy. Stejně jako levanduli i rozmarýn v šatníku pro odpuzuje hmyz. Silný výluh je alternativou pro repelent.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Větvičky a lístky rozmarýnu můžeme sklízet kdykoliv, nejsilnější aroma a léčivou sílu však mají těsně před květem. Můžeme používat čerstvé i sušené. Sušíme ve svazečcích nejlépe přirozeným teplem ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 35 oC. Poté z větviček odrhneme lístky a uložíme do skleněné nádoby, která nepropouští vzduch. Uchováváme na tmavém místě. Nartit lístky je nejlepší až těsně před použitím, uchovají si tak největší množství silice.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
6. 7. 2018