zapomenuté heslo

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový
Víte, že na daleké Sibiři lidé přejmenovali rakytník pro jeho chuť a vůni na „sibiřský ananas“? Tato rostlina je však zajímavá i z mnoha jiných důvodů.

Rakytník řešetlákový běžně roste v moha částech Evropy a také Asie. U nás se pěstuje zatím omezeně, i když by se mu dařilo téměř všude, kromě vysokohorských oblastí.

 

Multifunkční rostlina

Ať už bychom se bavili o kůře, listech, květech nebo třeba plodech, rakytník je užitečný po všech stránkách. Nejznámější jsou však plody, které obsahují řadu vitamínů, biologicky účinné flavonoidy a mnohé jiné tělu prospěšné látky. Včetně aminokyselin nebo třeba oleje z dužniny, který nám poskytuje i nenasycené mastné kyseliny. V plodech se rovněž „skrývají“ například železo, draslík, vápník, mangan….Ale i látka zvaná hippophein, z níž se rodí velmi cenná složka s protistresovými a protinádorovými účinky.

 

Pomáhá léčit

Moderní medicína si nejvíce považuje plodů, které se doporučují při nádorových chorobách, posílení imunity, ale také podporují trávení a působí baktericidně. Olej z plodů mimo jiné přispívá k léčbě popálenin, omrzlin, bércových vředů, hemoroidů, akné, ekzémů či lupénky. Dobře regeneruje, napomáhá růstu tkání i vlasů, ulevuje od žaludečních vředů a na plody rakytníku řešetlákového se spoléhá rovněž oční lékařství (například v případě poškození rohovky, zánětu spojivek a podobně).

 

Jak rakytník užívat?

Plody můžete konzumovat čerstvé nebo sušené, zpracovávají se i na džusy, džemy, marmelády, bonbony, případně šťávy. A pokud chcete, dají se také konzervovat v cukerném nálevu, mrazit nebo sušit. Dobrý tip? Nemusíte vždy řešit nějaký zdravotní neduh a přesto si můžete na rakytníku pochutnat – plody se považují za dobrý preventivní polyvitaminózní prostředek.

 

Dopřejte si něco extra

Už jsme uvedli, že rakytník se zpracovává také ve formě džemů a marmelád, avšak někteří z něj dokonce vyrábějí víno nebo pálenku. A jak nakládají s rakytníkovou šťávou v Rusku? Představte si, že tam ji lidé míchají s česnekem! Chcete-li konkrétní tip, pak dejte dohromady 1 litr této šťávy s 50 gramy česneku. A k tomu přisypte ještě sůl nebo cukr a můžete vyzkoušet, zda vám tato pochutina bude ladit s masem, rybami nebo zeleninou.


Připravila: Marcela
Zdroj: Rostliny pro zdravý život www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
19. 5. 2017



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

havran
HAVRAN - kov


Doporučujeme



Poslední drby

anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...
anonym-12635
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook