zapomenuté heslo

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový
Víte, že na daleké Sibiři lidé přejmenovali rakytník pro jeho chuť a vůni na „sibiřský ananas“? Tato rostlina je však zajímavá i z mnoha jiných důvodů.

Rakytník řešetlákový běžně roste v moha částech Evropy a také Asie. U nás se pěstuje zatím omezeně, i když by se mu dařilo téměř všude, kromě vysokohorských oblastí.

 

Multifunkční rostlina

Ať už bychom se bavili o kůře, listech, květech nebo třeba plodech, rakytník je užitečný po všech stránkách. Nejznámější jsou však plody, které obsahují řadu vitamínů, biologicky účinné flavonoidy a mnohé jiné tělu prospěšné látky. Včetně aminokyselin nebo třeba oleje z dužniny, který nám poskytuje i nenasycené mastné kyseliny. V plodech se rovněž „skrývají“ například železo, draslík, vápník, mangan….Ale i látka zvaná hippophein, z níž se rodí velmi cenná složka s protistresovými a protinádorovými účinky.

 

Pomáhá léčit

Moderní medicína si nejvíce považuje plodů, které se doporučují při nádorových chorobách, posílení imunity, ale také podporují trávení a působí baktericidně. Olej z plodů mimo jiné přispívá k léčbě popálenin, omrzlin, bércových vředů, hemoroidů, akné, ekzémů či lupénky. Dobře regeneruje, napomáhá růstu tkání i vlasů, ulevuje od žaludečních vředů a na plody rakytníku řešetlákového se spoléhá rovněž oční lékařství (například v případě poškození rohovky, zánětu spojivek a podobně).

 

Jak rakytník užívat?

Plody můžete konzumovat čerstvé nebo sušené, zpracovávají se i na džusy, džemy, marmelády, bonbony, případně šťávy. A pokud chcete, dají se také konzervovat v cukerném nálevu, mrazit nebo sušit. Dobrý tip? Nemusíte vždy řešit nějaký zdravotní neduh a přesto si můžete na rakytníku pochutnat – plody se považují za dobrý preventivní polyvitaminózní prostředek.

 

Dopřejte si něco extra

Už jsme uvedli, že rakytník se zpracovává také ve formě džemů a marmelád, avšak někteří z něj dokonce vyrábějí víno nebo pálenku. A jak nakládají s rakytníkovou šťávou v Rusku? Představte si, že tam ji lidé míchají s česnekem! Chcete-li konkrétní tip, pak dejte dohromady 1 litr této šťávy s 50 gramy česneku. A k tomu přisypte ještě sůl nebo cukr a můžete vyzkoušet, zda vám tato pochutina bude ladit s masem, rybami nebo zeleninou.


Připravila: Marcela
Zdroj: Rostliny pro zdravý život www.nakladatelstvi-start.cz
Foto: iStock
19. 5. 2017



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

buvol
BUVOL - voda


Doporučujeme



Poslední drby

Beaa
Fénování vlasů
Ahoj dámy, fenujete si vlasy? Nebo myslíte, že to ničí vlasy? Případně jaký fén doporučujete?
anonym-13468
Bolesti zad a plastická...
Zdravíčko zajmalo by mě jestli tu někdo byl na plastické operaci prsou po které ji přestaly bolet záda... mám velká...

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook