Zelená lékárna

Tělo si žádá antioxidanty

Sbírání lístečků

Pokud přesně nevíte, kam antioxidanty zařadit, vězte, že jde o vitaminy, minerály a další látky, které tělo potřebuje k ochraně před molekulami volných radikálů. Ty v těle vznikají při látkové přeměně a vyvolávají oxidační proces, který tělu škodí (například ukládání tuků ve stěnách tepen, rakovinné bujení, předčasné stárnutí).

Antioxidanty účinek volných radikálů neutralizují, a tím pomáhají chránit vaše zdraví. Tělo si je však (až na pár výjimek) neumí samo vytvořit, takže je musíme přijímat z potravy.

Ty v těle vznikají při látkové přeměně a vyvolávají oxidační proces, který tělu škodí (například ukládání tuků ve stěnách tepen, rakovinné bujení, předčasné stárnutí). Antioxidanty účinek volných radikálů neutralizují, a tím pomáhají chránit vaše zdraví. Tělo si je však (až na pár výjimek) neumí samo vytvořit, takže je musíme přijímat z potravy.

 

Jablka

Ne nadarmo se říká, že když sníte jedno jablko denně, nebudete potřebovat doktora. Toto ovoce nabízí hodně vitaminu C, ale také minerály jako je měď, zinek, železo, křemík, vápník a další. Pomohou vám doplnit pitný režim, protože obsahují až 85% vody. Ačkoli jsou sladká, mají jablíčka málo kalorií. Nutriční hodnota 100g jablka se pohybuje zhruba kolem 58 kcal. Hodí se skvěle také pro diabetiky.

 

Fazole

Obsahují vitamin A, niacin, kyselinu listovou, hořčík, jód, fosfor, železo a další důležité vitaminy a minerály. Jsou také kvalitním zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin. Mají přitom minimum tuku, takže se hodí výborně do redukčního jídelníčku.

 

Ořechy

Jsou vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitaminů. Mezi největší antioxidanty řadíme především mandle a lískové oříšky s vysokým obsahem vitaminu E a zinku. Para ořechy jsou zase důležitým zdrojem selenu, jehož nedostatek zvyšuje riziko karcinomu prostaty.

 

Borůvky

Drobné bobule jsou plné antioxidantů – zejména vitaminu C, tříslovin a železa. Zvlášť bohaté jsou na karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Vědecké výzkumy potvrdily schopnost borůvek zlepšovat zrak, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snížit hladinu krevního cukru.

 

Zelený čaj

lahodný nápoj nabízí polyfenoly, ale i bílkoviny, minerály (draslík, vápník, hořčík, fluoridy) a kofein. Rozsáhlá japonská studie z roku 2006 prokázala, že pravidelné pití zeleného čaje může snížit riziko mrtvice a srdečních příhod.

 

Celozrnné obiloviny

jsou významný zdrojem vitaminu B, mnoha minerálních látek (měď, selen, zinek) a vlákniny. Proto jsou považovány za nedílnou součást vyvážené a zdravé stravy. Vyzkoušejte ovesné, pohankové, žitné či pšeničné vločky, upečte si chleba z celozrnné mouky, zkuste ochutnat hnědou rýži, otruby, klíčky či jáhlovou kaši.
 

Text: Zuzana
Foto: iStock
26. 7. 2019

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků