Zelená lékárna

Ořechy: jak nám prospějí vlašské a lískové ořechy

Sbírání lístečků

Kdo by si rád nezobnul pár oříšků ke svačině nebo večer u televize. Se zdravotními benefity lískových a vlašských ořechů nás nás seznámila nutriční specialistka Lucie Svobodová.

Tyhle malé zdroje energie se obecně považují za něco nezdravého, ale opak je pravdou. Jak připomíná Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, když si denně zobnete doslova několik oříšků, můžou vám jen prospět.

Vlašské ořechy

Jádra plodů ořešáku královského patří mezi jedny z nejstarších potravin, které lidé konzumovali patrně už v mladší době kamenné. „Nabízejí vysoký podíl tuku (cca 70 procent) a bílkovin (asi 18 procent – podobně jako maso) a mnoho dalších látek, jako vitamíny B a E, kyselinu listovou, mangan, hořčík, draslík, železo a selen. Díky obsahu omega 3 mastných kyselin pomáhají tělu bojovat s méně příznivými tuky, snižují cholesterol, krevní tlak, zlepšují elasticitu cév a celkově působí protizánětlivě,“ uvádí odbornice.

Na nespavost i akné

Podle webu www.webmd.com vlašské ořechy dále podporují rozvoj myšlení, paměti a schopnosti soustředit se a také vám přijdou vhod, když trpíte nespavostí (obsahují hormon spánku zvaný melatonin). Nemusíte je ale konzumovat pouze ve formě vyloupaných jader, vynikající je i olej z nich lisovaný, který se přidává například do salátů.

Aby toho nebylo málo, listy a slupky vlašských ořechů se uplatňují v kosmetice i farmacii. Nálev z listů má antiseptické vlastnosti, používá se k obkladům na opruzenou pokožku nebo aknózní pleť. A pokud chcete zregenerovat a oživit přirozenou tmavou barvu vlasů, opláchněte je nálevem z listů ořešáku.

Lískové ořechy

Tyto plody lísky obecné nyní budeme používat častěji, bez nich se totiž neobejde mnoho druhů cukroví. Proč? „Ačkoli v nich nenajdete téměř žádné sacharidy, patří mezi nejsladší ořechy. Obsahují kolem 60 procent kvalitních tuků, působí tedy opět jako prevence kardiovaskulárních a neurologických obtíží. Jejich konzumací zlepšujeme paměť a zbavujeme se stresu a napětí,“ uvádí Lucie Svobodová. A dodává, že představují bohatý zdroj dobře vstřebatelných bílkovin (cca 14 procent), vitamínu E, C, vlákniny, karotenu, kyseliny listové a minerálních látek (měď, železo, bor, hořčík, fosfor…).

Kdy vám prospějí

Podle webu www.healthline.com pomáhají lískové ořechy rozpouštět ledvinové kameny, jsou významné v prevenci osteoporózy a celkově posilují organismus. Blahodárně působí i na úpravu menstruačního cyklu. Ovšem vsadit na ně můžou všichni, které trápí hemeroidy či křečové žily – v těchto případech si uvařte nálev z listů a aplikujte obklady nebo sedací koupele.
Z lískových ořechů se také lisuje olej, který nachází uplatnění jak v kuchyni, tak i v péči o pleť a vlasy. Podporuje prokrvení pokožky, hodí se pro všechny typy pleti, včetně aknózní.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.webmd.com/food-recipes/walnuts-health-benefits, www.healthline.com/nutrition/hazelnut-benefits, nutriční specialistka Lucie Svobodová
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků