Česnek medvědí (Alllium ursinum)najdeme na jaře v mnohých lesích. Jeho kožnaté listy se podobají listům konvalinek. Má typickou štiplavou chuť a vůni.
Léčivé účinky
Podle webu organicfacts.net účinnou látkou medvědího česneku je silice obsažená v celé rostlině, která působí antimikrobiálně a protiplísňově. Může pomoci obnovit bakteriální flóru ve střevě a pomoci zklidnit zánět, nadýmání i zácpu. Působí i proti plísním amykózám. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, což může snížit riziko aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Kromě toho je schopen snížit celkovou hladinu cholesterolu a udržovat srdce v dobré kondici.
Dávkování
Medvědí česnek jíme převážně syrový, hlavně jako lahodnou kořeninovou zeleninu. Pokud používáme tinkturu, bere se obvykle 20 kapek 3x denně. Lze užívat i dlouhodobě. Není vhodné užívat medvědí česnek, pokud trpíte alergií na allicin – látku obsaženou v klasickém česneku, protože i medvědí česnek způsobuje podobné reakce.
Využití v kuchyni
Čerstvý medvědí česnek je vítaným zpestřením kuchyně. Hodí se na chleba s máslem, do pomazánek, polévek, k bramborovým jídlům, k ochucení rizota či špenátu, případně spařenými česnekovými listy můžeme špenát zcela nahradit. Výborný je ochucený olej nebo pesto vyrobené z této bylinky.
Kdy sklízet a jak uchovávat
Z medvědího česneku sbíráme hlavně listy, je však možné použít i květy a cibulky. Sběrem cibulek však ničíme celé rostliny, proto je lepší se spokojit s nadzemními částmi, jejichž sběr je i snazší.
Nevýhodou medvědího česneku je jeho sezónnost. Raší v průběhu března a listy i květy zůstávají na rostlině zhruba do poloviny května, poté odumírají a rostlina se zatahuje do cibule. Sbírat česnek je tedy možné jen v tomto období a nedá se sušit.
Připravila: Věra Hájková