Meduňka lékařská pro dobrý spánek

Meduňka lékařská pro dobrý spánek
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je hluchavkovitá mrazuvzdorná rostlina pěstovaná v zahrádkách. Díky své příjemné citrusové vůni se používá k přípravě čajů i jako koření.

 

Léčivé účinky


Meduňka má příznivé účinky zejména na nervovou soustavu a trávení. Nositelem léčivých schopností jsou těkavé silice obsažené v celé nati. Můžeme ji tedy použít vnitřně:


Zevně používáme obklady, vyzkoušet můžeme i polštářek ze sušených listů meduňky na:


Užívat meduňku můžeme bez omezení i dlouhodobě, je vhodná i pro těhotné a kojící ženy.

 

Dávkování:

Nejčasteji používáne vnitřně nálev (1-2 lžičky sušené meduňky zalejeme horkou vodou, necháme louhovat čtvrt hodiny), pijeme 3x denně. Můžeme si vyrobit i extrakt ve víně (hrst meduňky necháme 4 dny za nepřístupu světla louhovat v 1 l bílého vína), který vhodný k léčbě zažívacích potíží, nechutenství a neuróz (podáváme každé 2 hodiny jednu polévkovou lžíci).
 

Využití v kuchyni

Meduňka je výborná do sladkých salátů a dezertů, do různých sladkých nápojů i samostatně jako čaj, hodí se k dozdobení zmrzlinových pohárů. Může posloužit jako neobvyklé, nicméně výborné koření do masitých pokrmů (lze kombinovat s dalšími bylinami, např. rozmarýnem).
 

Další využití

Meduňka je výborným prostředkem v kosmetice – používá se do krémů a přípravků pro mastnou pleť a pro rozjasnění, v šamponech je určena pro rychle se mastící vlasy. Je také výbornou medonosnou rostlinou.

 

Kdy sklízet a jak uchovávat

Listy a nať meduňky sbíráme odpoledne za suchého chladnějšího dne (za teplého slunečného počasí se léčivá silice z listů rychle odpařuje) předtím, než rostlina začne kvést. Nať může být až 30 cm dlouhá. Rostlina rychle obráží, za rok z ní můžeme nať sklidit 2-3x.

Sušíme co nejrychleji na tmavém, větraném místě. Teplota by neměla překročit 40oC. Meduňku můžeme buď rozložit v tenké vrstvě, nebo sušit ve svazcích. Drogy si musí uchovat nazelenalou barvu. Skladujeme v papírových sáčcích nebo dobře uzavřených skleněných nádobách na tmavém suchém místě.


Pozor, meduňku nemůžeme skladovat příliš dlouho, protože rychle ztrácí svou vůni a chuť a s tím i své léčivé schopnosti. Dlouhodobější možnosti skladování skýtá naložení v oleji nebo octu, kandování v cukru nebo zamrazení. Pro tyto procedury většinou používáme pouze listy meduňky. Lisováním se také získává meduňková silice (éterický olej).

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
11. 5. 2018