zapomenuté heslo

Máta peprná - mentolový pomocník

Máta peprná - mentolový pomocník
Léčivé účinky této byliny znali již staří Egypťané, avšak její využití není pouze v léčitelství, používá se taktéž jako přísada do pokrmů či do kosmetických výrobků.

Máta peprná má kopinaté, vejčité listy, které mají výraznou chuť i vůni. Její lodyha je chlupatá a květy mají růžovo-fialovou barvu. V našich podmínkách je nečastější pěstování máty vodní, klasnaté, kadeřavé či právě peprné, tento druh je v podstatě také nerozšířenější a nejznámější po celém světě.


Léčivé účinky

  • pomáhá uvolňovat ucpaný nos
  • je účinná na překyselení a pálení žáhy
  • usnadňuje trávení
  • pokud trpíte mořskou nemocí a nevolností, pomůže vám mátový čaj
  • na rychlejší hojení poraněné kůže je zase účinný obklad
  • přináší celkovou úlevu po jídle a při nafouklém břiše
  • podporuje chuť k jídlu
  • nálev z máty je vhodné kloktat při bolestech v krku
  • je účinná na plynatost, zažívací potíže a střevní křeče
  • jelikož má dezinfekční účinky, pomáhá léčit chřipku, nachlazení a ostatní nemoci dýchacích cest
  • inhalace nálevu má uklidňující účinky, což je dobré využít například při nespavosti, stresu, pocitu napěti a bolestech hlavy
  • masáž mátovým olejem potlačuje bolest svalů a nervů


Konzumace v čajových směsích je bez omezení, ovšem pijete-li ji samotnou, je potřeba si každých 10 dnů užívání, udělat 7 denní pauzu.


Využití v kuchyni

Přidává se do pečeného a grilovaného masa a ryb, do omáček, bylinkového másla, salátů, zeleniny, rýže i do moučníků, její aromatičnost dodává pokrmům tu správnou chuť.
Najít ji můžete také jako přísadu v bonbónech, likérech nebo čokoládových náplních.
Pokud vás trápí nachlazení nebo mu chcete předejít, přidávejte si do čaje mátový sirup. V teplých letních dnech se naopak hodí osvěžující nápoj Mojito, jehož neodmyslitelnou přísadou je právě máta.


Kdy sklízet a jak uchovávat

Nejvhodnější dobou, kdy sklízet nať je těsně před rozkvětem, sušte ji ve stínu v tenkých vrstvách. Pro sběr listů je vhodné celé léto, ty sušte stejně jako nať, pokud však použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 35 °C.


Čerstvou mátu je nutné spotřebovat co nejdříve, protože velmi rychle vadne. V sušené formě ji můžete uchovávat maximálně jeden rok, a to v uzavíratelných nádobách, na suchém, temném místě. Listy je možno navíc i zamrazit nebo zakonzervovat v oleji a octu.

Autor: www.pestovani.in
Foto: iStock
1. 9. 2017
 



hodnotit 1 2 3 4 5

Přidej komentář

Rewrite letters from the image.
Musíte se nejprve přihlásit formulářem vpravo nahoře či zaregistrovat



Energie dne

jezevec
JEZEVEC - dřevo


Doporučujeme



Poslední drby

Vera65
Výhra
Vyhrála jsem v Březnu 2017 i když jsem to po několika měsících urgovala Bylo mi odepsáno že to redakce zařídí Dnes je...
Dagmar
Medicína
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda někdo ví, na co je dobré lněné semínko. Děkuji

drbárna...

Poslední rady

Čínská medicína
Polyp na děloze

Dobrý den, obracím se na Vás o radu jaký preparát zvolit na polyp na děloze,který mi způsobuje nepravidelný...

Čínská medicína
Čínská medicína a...

Dobrý večer, jsem začátečník v čínské medicíně a ráda bych Vás poprosila o radu. Mému dědečkovi jsem chtěla...


poradna...

Reklama

facebook