Zelená lékárna

Jak nám prospějí kaštany

Sbírání lístečků

Pečené kaštany jsou lahodnou pochoutkou, kterou si zpravidla dopřáváme právě na podzim či v zimě. Ovšem neméně významný je kaštan i z pohledu zdraví, ostatně posuďte sami.

Mohutné stromy kaštanovníku už nikoho nepřekvapí svou majestátností, ovšem víte, že se můžou dožít dokonce až 1000 let? Vaše potomky však více než dlouhověkost budou zajímat právě plody tohoto stromu, protože z nich a ze žaludů si určitě rádi vyrobí veselá zvířátka. A my dospělí? Můžeme zkusit využít léčivou sílu kaštanů; z tohoto pohledu je vhodné vsadit právě na zralé plody a dále pak na listy.

Co plody nabízí

V kaštanech lze objevit třísloviny, škrob, bílkoviny, cukry, mastné oleje a dále i vitamíny (B a C). Jedlé kaštany nejsou jen dobré na chuť, ony vám totiž dokážou prospět i jinak. Například tím, že zbavují játra toxických látek. Syrové kaštany se můžou jíst i tehdy, když vás trápí průjem. A protože ne vždy si lze dopřát pečené kaštany, obvykle se volí poněkud jiná forma užití: plody nechte usušit, umelte je a konzumujte po lžičkách.

Téměř zázračné listy

Ty obsahují glykosidy, pektiny, cukry, organické kyseliny, železo, hořčík, fosfor, vitamín K a dále například tanin. Tinktura z listů se užívá při kašli a astmatu, a to v následujícím doporučeném dávkování: 20 až 25 kapek, čtyřikrát denně. Ovšem listy jedlého kaštanovníku – na rozdíl od plodů – lze aplikovat nejen samostatně, ale i ve směsích, jak zevně, tak vnitřně. Pak se na ně mimo jiné spoléhá při revmatických obtížích. Kromě tinktury lze z listů připravit také nálev nebo macerát.

Tip do kuchyně

Přestože to v našich končinách není příliš obvyklé, můžete si kaštany nachystat také v jiné formě, třeba jako náplň do sladkých pokrmů. Kaštany, samozřejmě bez slupky, povařte v mléce tak dlouho, dokud nezměknou. Doslaďte je medem či třtinovým cukrem a dochuťte nejlépe pravou vanilkou. Směs je třeba rozmělnit a rázem získáte netradiční náplň (nejen) do buchet. Navíc jde o zdravou formu energie, kterou potřebují zejména lidé, kteří jsou fyzicky unavení, ať už díky své profesi, nebo příliš náročným koníčkům . Ale mezi námi, i my ostatní si na kaštanové sladkosti určitě rádi pochutnáme.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: kniha Herbář léčivých rostlin 2, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Eminent 1999
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si Webozdravi.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků