Hlíva ústřičná: zdraví ve vaší kuchyni

Hlíva ústřičná: zdraví ve vaší kuchyni
Falešná dršťková nebo guláš, s těstovinami, na topinkách, naložená… Hlíva ústřičná se v našich kuchyních neztratí. Víte však, že je i zdravá?

Hlíva ústřičná u nás už dávno zdomácněla, avšak jejím skutečným domovem je Čína. Najdete ji nejčastěji v listnatých a smíšených lesích, ovšem v daleko větší míře se samozřejmě pěstuje uměle. Ostatně můžete si to zkusit i sami. A proč ji vlastně máme tak rádi? Někteří lidé přirovnávají chuť hlívy k lahodnému telecímu masu, které si přece jen nedopřáváme tak často.

Zdraví z přírody

Hlíva nabízí celou řadu prospěšných složek, například vitamíny C a řady B, hojně minerálů, zejména pak draslíku a fosforu, dále i kyselinu olejovou, linolenovou nebo rostlinné steroly (snižují hladinu cholesterolu v krvi).

Kdy nám prospěje?

Tradiční čísnká medicína považuje hlívu za jeden z přírodních prostředků prodlužujících život. Rovněž se využívá k posílení cévního systému (potlačuje degenerativní změny cév), imunity (celkově zvyšuje obranyschopnost organismu), odstranění očního tlaku, k léčení ztuhlých svalů, šlach či kloubů. Tato houba je také předmětem zájmu mnoha výzkumů, protože se má za to, že může přispět k léčbě nádorů. Pomoc nabízí i diabetikům, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Navíc se rovněž považuje za vhodný doplněk redukčních diet.

Jak ji používat

Sami si můžete zdraví z hlívy ordinovat například v případě snižování hladiny cholesterolu v krvi. V tomto případě se denně doporučuje přijmout 3 až 9 gramů sušené hlívy v prášku (pokud byste se chtěli spolehnout na čerstvé houby, je třeba počítat s desetinásobkem uvedené gramáže). Při arterioskleróze se potom uvádí používat denní dávku v rozmezí 6 až 12 gramů sušené hlívy. A pokud byste chtěli užitečnou houbou posilovat svůj imunitní systém, potom po dobu jednoho měsíce konzumujte 10 g prášku a na zmiňovanou ztuhlost svalů, šlach a kloubů užijte jednorázově až 20 g sušených hub.

Udělejte si sami

Usušit houby a vyrobit z nich prášek můžete i vy, sušením se zachovává maximum výživných látek. Houby nakrájejte na 2 až 3 mm široké plátky, položte na čistý savý papír, nebo plátky navlékněte na niť a zavěšte na místo s dobrým přístupem vzduchu bez přímého slunce. Další řešení nabízí oblíbené sušení v troubě.

Usušené plátky uložte například v papírovém sáčku na suché místo a po několika týdnech je rozdrťte v hmoždíři. Prášek nasypte do vzduchotěsné nádoby a až ho budete chtít používat, nasypte ho třeba do čaje nebo polévky.


Připravila: Marcela s využitím zdroje Léčivé houby podle bylináře Pavla (vydalo nakladatelství Eminent)
Foto: iStock
9. 6. 2017