Chřest: chutná, léčí i krášlí

Chřest: chutná, léčí i krášlí
Víte, že zatímco u nás sníme za rok zhruba 200 gramů chřestu, například v Holandsku se jeho konzumace počítá na kilogramy? Jako kdyby tam věděli, co my zatím jen tušíme – chřest je dobrý nejen na chuť!

Chřestu se přezdívá královská zelenina patrně proto, že historické prameny dokládají jeho oblibu na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV. Ovšem Ludvík nebyl první, chřest totiž lidé znali už před několika tisíci lety. A díky svému tvaru jej mnozí považovali i za účinné afrodiziakum, ostatně tyto vlastnosti se této u nás stále ještě netradiční zelenině připisují dodnes. Zkusíte si to ověřit? Ale i kdybyste tomuto tvrzení nevěřili, existuje dost dalších důvodů, proč si chřest dopřát.
 

Co vám nabídne chčest

Chřest obsahuje například hojné množství kyseliny listové, která je potřebná pro vytváření červených krvinek. Dále se jí připisuje podíl na snižování rizika srdečně-cévních onemocnění a rovněž se mimo jiné doporučuje k užívání budoucím maminkám. To však samozřejmě není všechno, chřest rovněž nabízí i další vitamíny, včetně řady B, C, E nebo K. Mezi účinné složky patří také antioxidant betakaroten. Z ostatních látek byste v této úžasné zelenině objevili esenciální oleje, prospěšnou vlákninu nebo řadu minerálů včetně zinku, draslíku, fosforu, železa, sodíku a jiných.


Náš tip: Díky nízkému obsahu cukrů i nízké energetické hodnotě se chřest může směle označit za zeleninu vhodnou při redukční dietách.
 

Projezte se ke zdraví

Co vám slibuje konzumace chřestu? Podle firmy Český chřest mimo jiné jde o:

 

Tip pro krásu

O chřestu se také říká, že přispívá k „čištění“ organismu a napomáhá lepšímu odvádění škodlivin z těla. Pokud vás tedy trápí některé nežádoucí kožní projevy, zakousněte se do něj! Budoucnost v podobě pěknější pleti a zdravějších vlasů i nehtů za to jistě stojí.


Připravila: Marcela
Foto: iStock
18. 5. 2018